Az oktatás elmaradt a mindennapok valóságától

2017.03.11. |

Az oktatás elmaradt a mindennapok valóságától

Az oktatási rendszer elmaradt a mindennapok realitásától, nem veszi figyelembe a munkaerőpiaci szükségleteket, ezek a hiányosságok pedig rendkívül negatívan befolyásolják a fiatalok jövőjét, hiszen az ifjak nem kapnak alapinformációkat sem a gazdaságról, kereskedelemről, vagy a piacok működéséről – mutatott rá a tanügyi rendszer elmaradottságára Winkler Gyula csütörtökön Brüsszelben, ahol a Kereskedelem szerepe az európai társadalomban címmel megszervezett beszélgetésen vett részt.

Mit tudnak valójában fiataljaink a gazdaságról, a kereskedelemről, a vállalkozói szellemről? Ma az úgynevezett alternatív tények hamar eljutnak hozzuk, és ők ezeket a gazdaság, a kereskedelem, a globális kapcsolatok valóságaként érzékelik" – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő. Véleménye szerint az oktatási rendszerek kudarcot vallottak, nem ismertetik meg a diákokkal a gazdaság működésének alapjait sem, ezért a fiatalokat könnyen manipulálhatják az Európa-ellenes, populista kampányokon keresztül, amelyek főleg a közösségi médián keresztül futnak. „Ilyen értelemben nem is az a fontos, hogy ki áll ezeknek a kampányoknak a háta mögött, vagy hogy mi a célja. Viszont ma a globalizáció és kereskedelem a bűnbak minden probléma esetében, mert ezeket teljesen egyoldalúan, kizárólag úgy mutatják be, mint a nagyvállalatok profithozó eszközeit, mellyel megfojtják az államokat" – magyarázta, hozzátéve, hogy ebben az új realitásban az üzleti szférának aktívabb szerepet kell vállalni, hogy megismertessék a globális kereskedelem előnyeit, valamint felhívják a figyelmet, hogy az utóbbi évtizedekben tapasztalt fejlődés, a több millió munkahely fenntartása, az olcsóbb, jó minőségű termékek és szolgáltatások jelenléte a piacon, ezek mind  nagyrészt a nemzetközi kereskedelemnek köszönhetőek.

Abból kiindulva, hogy a protekcionizmus, elszigetelődés káros a társadalomra nézve, az EP-képviselő rámutatott, hogy hatékony választ jelentene erre a problémára az iskolai programok modernizálása, tájékoztató kampányokra, európai szintű szakmai képzésekre, továbbképzésekre van szükség. Winkler Gyula megemlítette a fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus programot, amely részvételi lehetőséget nyújt szakmai tapasztalatcserékre, szakmai gyakorlatokra a tagállamokban. Az Európai Néppárt képviselőcsoportja ennek a programnak a kiemelt támogatója, hangsúlyozta a képviselő, kiemelve, hogy jelenleg az Erasmus – fiatal vállalkozóknak program költségvetésének növelését kérik a Bizottságtól, hogy minél többen vehessenek részt fizetett szakmai gyakorlaton európai vállalatoknál.

Kereskedelem szerepe az európai társadalomban címmel megtartott beszélgetés része volt az AmCham EU által szervezett Transzatlanti hétprogramsorozatnak, amelyen a tagállamok kétoldalú  kereskedelmi kamaráinak képviselői vettek részt.