Az oktatási intézmények jelentik a Brassó-Hunyad szórvány-együttműködés gerincét

2012.04.21. | Ifjúság , Brassó , Oktatásügyek , Hunyad

Az RMDSZ Brassó és Hunyad megyei szervezeteinek kezdeményezésére, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége együttműködésével szombaton délelőtt került sor a két megye szórványpartnerségének rendezvényeire.

Délelőtt, a magyar történelmi egyházak képviselőinek részvételével ökumenikus istentiszteletet tartottak a brassói Keresztelő Szent János ferences templomban, ezt követően az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében oktatási fórumra került sor, amelyen vajdahunyadi, petrozsényi és dévai pedagógusok vettek részt Brassó megyei pedagógusokkal és oktatási döntéshozókkal együtt.

A brassói és hunyadi szórványközösségek együttműködésének központi intézményei a dévai Téglás Gábor Iskolaközpont és a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, hiszen partnerségünk gerincét a magyar oktatás megerősítése jelenti – mondta az oktatási fórumon Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke. A Téglás Gábor Iskolaközpont új oktatási intézmény, alig pár éves múltra tekint vissza. Mi nem voltunk olyan szerencsések, hogy visszaszerezhessük a több évtizeddel korábban magyar intézményként működő dévai magyar líceum épületét, ezért új iskolát építettünk, amelynek egy nagy múltú iskola tapasztalataira, hagyományainak megismerésére van szüksége. Ezt veheti át a Téglás Gábor Iskolaközpont a 175 éves múltú Áprily Lajos Főgimnáziumtól – fogalmazott Winkler Gyula.

Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke szerint a két közösség számára rendkívül hasznos a magyar pedagógusok együttműködése és tapasztalatcseréje. A hagyományőrzés és az identitástudat megerősítése lehetetlen az erős anyanyelvű oktatás hiányában – hangsúlyozta Kovács Attila.

Winkler Gyula a rendezvényen ismertette a néhány erdélyi iskolákban több éve futó európai uniós diákvetélkedők programját. A programban az évek során részt vettek Kolozs, Bihar és Hunyad megyei, valamint bukaresti iskolák. Az európai parlamenti képviselő felajánlotta, hogy az Áprily Lajos Főgimnáziumban ősszel szervezzenek hasonló versenyt, a nyertesek tíz tagú csapata pedig az európai parlamenti képviselő meghívására brüsszeli tanulmányúton vehet részt.

Délután Winkler Gyula vállalkozói fórum vesz részt a brassói Reménység Háza tanácstermében. A tanácskozás témája az európai gazdasági válságkezelés és az uniós pályázatokhoz szükséges garanciák. Itt az EP-képviselő az EU2020 terv prioritásairól és Erdély fejlesztési tervéről tart előadást.

Este az EP-képviselő az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet születésnapi rendezvényén vesz részt Székelyudvarhelyen a városi sportcsarnokban.