Az oktatási törvény alkalmazásának felgyorsítása a cél - Markó Béla miniszterelnök-helyettes a nemzeti kisebbségi tanfelügyelők találkozóján

2012.01.19. | RMDSZ , Oktatásügyek

Az új oktatási törvény által nyújtott nagy lehetőség nemcsak a teljes körű magyar nyelvű oktatás megteremtése, hanem az, hogy az iskolák felügyelete, az ezekkel kapcsolatos döntések átkerülnek az önkormányzatok, a helyi közösségek, így a kisebbségi közösségek kezébe.

Az elkövetkező időszak nagy kihívása az, hogy sikerül-e ezzel a joggal megfelelően élnünk, hogy a magyar közösség tudja-e igazán jól igazgatni és ellenőrizni a saját iskoláit – nyilatkozta Markó Béla miniszterelnök-helyettes ma Kolozsváron, azt követően, hogy részt vett a nemzeti kisebbségek nyelvén folyó oktatásért felelős tanfelügyelőkkel folytatott megbeszélésen. A tanácskozáson, amelyen első alkalommal vett részt valamennyi nemzeti kisebbségi – magyarok, németek, ukránok, szlovákok stb. – tanfelügyelő, jelen volt Daniel Funeriu oktatásügyi miniszter, valamint Király András államtitkár is. A cél az új oktatási törvény alkalmazásának áttekintése volt.

Markó Béla szerint az egy évvel ezelőtt elfogadott jogszabály alkalmazása elég lassan és bizonytalanul történik. Úgy véli, ennek egyik fő oka az volt, hogy a gazdasági válságban nem igazán lehetett megfelelő költségvetést biztosítani például az új finanszírozási módszerek alkalmazására. Emlékeztetett arra, hogy az iskolák új vezetőtanácsainak már tanévkezdéskor létre kellett volna jönniük, de ez nem történt meg. „Remélem, hogy ezeknek a testületeknek a megalakulása, amelyekben ott lesznek a közösségek képviselői is, most már a közeljövő kérdése” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Markó Béla kijelentette: a legnagyobb alkalmazási gondokat azonban nem a közoktatásban, hanem az egyetemi oktatásban látja. Példaként említette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet, ahol az egyetem vezetősége egyszerűen nem akarja a törvényt alkalmazni. „Ezt lehet halogatni, de kibújni alóla nem lehet” – mutatott rá a politikus.