Az oktatási törvény alkalmazásának kérdéseiről tárgyaltak

2011.12.16. | Oktatásügyek

Az oktatási törvény alkalmazásának kérdéseiről tárgyaltak

Az új oktatási törvény alkalmazásának időszerű kérdéseiről, a magyar oktatást érintő teendőkről tanácsokztak pénteken, Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ oktatásért felelős politikusai és a Kovászna megyei magyar tannylevű iskolák igazgatói.  Az eseményre a Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati ülését megelőző széleskörű konzultáció-sorozat keretében került sor.

A megbeszélésen Markó Béla miniszterelnök-helyettes, Király András oktatási államtitkár, Bokor Tibor szenátor, valamint Magyari Tivadar oktatásért felelős főtitkár-helyettes az új jogszabály  alkalmazási módszertanának újabb vonatkozásairól számoltak be.

Markó Béla úgy értékelte, a földrajz és történelem tantárgyak magyar nyelvű oktatásának kivételével lemaradás tapasztalható a kisebbségi oktatást érintő több rendelkezés gyakorlatba ültetésében, ezért fel kell gyorsítani a munkát különösen a román nyelv oktatására vonatkozó szabályzat rögzítése terén, de mihamarabb  tisztázni kell az egyházi oktatás státusának kérdését is.

A miniszterelnök-helyettes a következő időszak fontos feladatának nevezte az iskolai igazgatótanácsok megalakulási módszertanának, valamint a magyar tannyelvű iskolák finanszírozási szabályzóinak kidolgázását, olymódon, hogy az megfeleljen a magyar oktatás sajátos igényeinek.