Az oktatásra alapozzák a közösség fejlődését Nyárádszeredában

2013.08.01. | Maros , Oktatásügyek , Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az oktatásra alapozzák a közösség fejlődését Nyárádszeredában

Kelemen Hunor szövetségi elnök jelenlétében nézhették meg első alkalommal a nyárádszeredai polgárok a felújított és átépített andrásfalvi iskolaépületet augusztus 1-én, majd ezt követően részletes ismertetés következett mindazokról az uniós programokról, amelyeket a helyi önkormányzat a közösség fejlődése érdekében bonyolít le.

Az RMDSZ elnöke felszólalásában a jelenlegi és volt polgármester, az önkormányzatban dolgozók munkáját értékelte, és köszönetet mondott a nyárádszeredai polgároknak, amiért példás összefogással, igazi közösségi erőt felmutatva segítik az önkormányzat tevékenységét.

A gazdasági válság ellenére építkezés zajlik itt is, egy olyan építkezés, amely közösséget kovácsol össze, és amely által a mindenki által óhajtott autonómiát is építik. Ellenzékben vagyunk a parlamentben, de nem itt, Nyárádszeredában, és nem azokban az önkormányzatokban, ahol többségben vagyunk, Székelyföld szinte minden településén. És mert 70 százalékos többséggel állunk szembe, ezért olyan utakat, megoldásokat kell találnunk, amelyek révén legalább egy téglát hozzátehessünk ahhoz, ami eddig felépült. A jövőt kell megalapoznunk, otthont kell építenünk. Ennek látjuk a nagyon sikeres példáját itt Nyárádszeredában, ahol az oktatásra alapozzák a helyi közösség fejlődését. Ezek a sikerek nem a politikusok sikerei, hanem a közösséggé” – hangsúlyozta beszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A nyárádszeredai önkormányzat közel 8 millió lej értékű uniós finanszírozást nyert három iskola felújítására és modernizálására Mosonban, Lőrincfalván és Andrásfalván. A mai, kistérségi fejlődésről szóló konferenciát az andrásfalvi iskola épületében tartották, amelyben ugyan még zajlanak a felújítási munkálatok, ám az őszi iskolakezdésre már készen lesz, modern és tágas terekkel várja a kisiskolásokat. Tóth Sándor polgármester ugyanakkor ismertette az önkormányzat másik nyertes projektjét is, amely során a helyi öregek otthonát újítják fel. Az építkezés már az idén elkezdődik, ennek értéke több mint 3 millió lej.

A mai eseményen jelen voltak az RMDSZ Maros megyei szervezetének képviselői Brassai Zsombor elnök vezetésével, valamint felszólalt Borbély László, a térség parlamenti képviselője, a Szövetség politikai alelnöke.  

Mindig nagy öröm számomra, ha olyan helyre jövök, ahol látszik az emberek, az elmúlt évek munkája, ahol kézzelfogható eredmények vannak – és ilyen Nyárádszereda is. Mindannyiunknak, akik vezető tisztséget töltünk be,  fel kell tennünk a kérdést, mit tettünk azért, hogy közösségünk gyarapodjon, és a válaszok önmagukért beszélnek, mint ez a szépen felújított iskola is.  Ez az iskola is mutatja, hogy jól döntöttünk, amikor a Regionális Operatív Program keretében lehetővé tettük azt, hogy a kisvárosok  és a térségben egyedülálló módon az önkormányzatok egyházakkal közösen is pályázhassanak. Az elmúlt időszakban 10 millió eurós beruházás érkezett Nyárádszereda térségébe, ez azt jelenti, hogy jól tettük a dolgunkat, amikor ott voltunk a döntéshozatalban. Nem szabad kishitűnek lennünk, tervezni kell a jövőt, akkor is, ha éppen ellenzékben vagyunk, hiszen van még tennivaló, lehetőségeket kell találnunk arra, hogy a kisvárosok számára beruházási lehetőségeket teremtsünk, hogy fejlőni és gyarapodni tudjanak az itt élő emberek. Feltett szándékunk elérni, hogy a 2014-2020-az Uniós pénzügyi programálási időszakban a kisvárosok és a kistérségi társulások számára jóval több pályázási lehetőségek biztosítson a román állam, ennek érdekében már van elképzelésünk és már tárgyalunk a bukaresti döntéshozókkal”  – hangsúlyozta köszöntőjében Borbély László.

A konferencia keretében előadások hangzottak el a Nyárádszereda Város Fejlesztési Tervének megvalósításairól, a Leader Program előnyeiről, valamint a felújított iskoláról is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.