Az önkormányzatok pénzügyi autonómiájának erősítését célzó jogszabálytervezetet iktatott ma az RMDSZ a parlamentben

2017.04.04. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az önkormányzatok pénzügyi autonómiájának erősítését célzó jogszabálytervezetet iktatott ma az RMDSZ a parlamentben

Annak érdekében, hogy magasabb fokú helyi autonómiát tudjunk biztosítani és segítsük a helyi közösségek megfelelő működését, valamint azt, hogy önkormányzataink minőségi szolgáltatást nyújthassanak, elengedhetetlen a megfelelő pénzforrás feletti rendelkezés. A személyi jövedelemadó az egyik legnagyobb önkormányzati bevételi forrás, azonban a központosított rendszerben a megtermelt összegek csak egy része kerül vissza a helyi önkormányzatok költségvetésébe bukaresti visszaosztással. A választási kampányban azt ígértük, szorgalmazni fogjuk a parlamentben, hogy a helyben megtermelt összegekről minél nagyobb mértékben helyben rendelkezzenek, hogy magasabb fokú pénzügyi autonómiája legyen önkormányzatainknak. Ennek megfelelően ma benyújtottunk egy törvénytervezetet, amelyben javasoljuk, hogy a jelenlegi 71,5 százalékról 80 százalékra növekedjen a személyi jövedelemadóból visszaosztott összegek aránya” – mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője azt követően, hogy a Szövetség iktatta a személyi jövedelemadóról rendelkező jogszabály módosítását célzó tervezetét.

Korodi Attila, a Szövetség képviselőházi frakcióvezetője hangsúlyozta, az RMDSZ választási programjában azt szorgalmazta, két lépésben növeljék a jövedelemadóból visszaosztott összegeket. A ma iktatott módosító indítvány összhangban van ezzel a javaslattal: „tervezetünkben a két lépcsős növelés első szintjét valósítanánk meg azáltal, hogy 80 százalékra emelnénk a visszaosztott összegek arányát. Ezt követően, egy adott pillanatban arra a szintre is el kell majd jutnia az országos és a helyi közigazgatás szervezésének, hogy a személyi jövedelemadóból befolyt összegek ne kerüljenek Bukarestbe, hanem 100 százalékban a megyei és helyi önkormányzatoknál maradjanak, és a helyi közösségek dönthessenek a pénzekkel való gazdálkodásról, a központi közigazgatás ebbe ne szólhasson bele” – fogalmazott Korodi Attila.

A jelenlegi szabályozás szerint a személyi jövedelemadóból származó összegek 71,5 százaléka kerül visszaosztásra: 41,75 százalék a helyi önkormányzat, 11,25 százalék a megyei önkormányzat költségvetésébe kerül, 18,5 százalékot pedig a megyei pénzügyi igazgatóságok osztanak el a megyei és helyi költségvetések számára a törvény által megszabott kritériumok alapján.

Az RMDSZ módosító indítványa értelmében a személyi jövedelemadóból befolyt pénzek 80 százaléka kerülne vissza az önkormányzatokhoz: 45 százalék a helyi, 12 százalék a megyei önkormányzati költségvetésbe. A helyi és megyei költségvetés-kiegészítésekre elkülönített összeg aránya, amelyet a megyei pénzügyi igazgatóságok osztanak el, 23 százalékra emelkedne.

A Szövetség kezdeményezését első házként a szenátus tárgyalja majd, a kérdésben a képviselőház a végső döntéshozó.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.