Az örökségvédelem trendi – ezt bizonyították az Örökségünk őrei kolozsvári döntőjének versenyzői

2017.03.28. |

Fotó: Banga Előd Ernő

Hétfő este hat döntőbe jutott helyi iskola közül, ünnepélyes keretek között hirdettek győztest az RMDSZ által szervezett Örökségünk őrei − Fogadj örökbe egy műemléket! kolozsvári vetélkedőjén. Az idén 13 kolozsvári, Erdély-szerte összesen körülbelül 20 csapat őrködött műemlékeink felett. A Kolozsvári Magyar Operában hat iskola hat csapata kiselőadásban számolt be értékmentő tevékenységéről, a zsűri értékelése alapján a Református Kollégium és a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának csapata az első helyezett.

„Ezek a fiatalok saját ötleteikkel, terveikkel, fantáziájukkal és 21. századi, pezsgő élettel töltötték meg műemlékeinket, felkavarták a várost. Sem én, sem önök nem mennek most már el közömbösen ezek előtt az épületek előtt, mert a gyermekek megszemélyesítették, és magukénak érzik azokat, és nekik köszönhetően hozzánk is visszatértek ezek az épületek.” – szólt a döntőn jelenlévőkhöz Hegedüs Csilla, az Örökségünk őrei program kezdeményezője és irányítója, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. Elmondása szerint a programot azért indították, hogy trendi módszerekkel megismertessék és megszerettessék a fiatalokkal az erdélyi magyar épített örökséget. „Bízom benne, hogy ez sikerült”− fogalmazott, majd a tanárok munkáját, a szülők bátorítását, a támogatók segítségét köszönte meg.

Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke beszédében úgy fogalmazott, a verseny résztvevői nem a romos épületeket látják csupán a műemlékekben, hanem az utódoknak hátrahagyható csodálatos örökséget, „az otthont, amelynek falait aggódás, szeretet, gondoskodás, a jövőbe vetett hite emelt a magasba.” Ha merünk nagyot álmodni, és egész életünket feltenni rá, ha megértjük azt, hogy mindenkire szükség van, idősre, fiatalra, civilekre, politikusokra, mindenkire, aki műemlékeinkért tenni tud és akar, akkor hiszem, hogy a ti erőfeszítésetek, a mi közös mozgalmunk sem lesz hiábavaló!”− szólt a diákokhoz Horváth Anna.

Az Örökségünk Őrei mozgalom és vetélkedő megérett arra, hogy európai szinten is népszerűsítsük, mint bevált jó gyakorlatot – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, aki a kezdetektől lelkes támogatója a programnak. „Az  elmúlt hónapokban kétszer is bemutattam az Örökségünk Őrei mozgalmat az európai színtéren, Brüsszelben, az Európai Régiók Tanácsában egy olyan nemzetközi ifjúsági konferencián, amelyet a Hargita Megye Tanácsa szervezett, majd Strasbourgban a FUEN elnökség előtt ismertettem a programot. Meggyőződésem, hogy tájékozott, céltudatos európai fiatal és tájékozott, céltudatos erdélyi fiatal ugyanazt jelenti. Az az erdélyi fiatal, aki ismeri, szereti épített örökségünket, védeni fogja az európai kulturális  örökséget, hiszen Erdély is része annak" – mondta az EP-képviselő, aki azt javasolta, hogy az elkövetkezőkben a műemlék-ismertetők több nyelven készüljenek el, ezzel is európai dimenziót adva az Örökségünk Őrei mozgalomnak. Legyen közös célkitűzésünk, hogy az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! program bekerüljön az európai jó gyakorlatok közé, fordult Winkler Gyula felhívással a jelenlevőkhöz.

A szakmai zsűri tagjai: Benkő Levente, a Művelődés kulturális folyóirat szerkesztője, Gaál György irodalom- és művelődéstörténész, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke, Kádár Magor, kommunikációs szakértő, a BBTE tanára, Kozma Eliz, az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum diákja, Makkai Bence reklámgrafikus, Maksay Ágnes, a kolozsvári Video Pontes stúdió vezetője, Tamás Ágnes, az RMDSZ kommunikációs szakértője, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

A két első díjas közül a Református Kollégium csapata, a Purjesz–Óváry-ház őrei (vezető tanár: Antal Andrea) nyerte a Winkler Gyula EP-képviselő jóvoltából felajánlott brüsszeli tanulmányutat, a másik első díjas, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának csapata, a Sétatér őrei (vezető tanárok: Blaga Júlia és Albert Nagy Erika) pedig a Communitas Alapítvány Bölcs Diákok táborában való részvételt.

A Transylvania Trust Alapítvány felajánlásának, az Electric Castle fesztivál jegyeknek a János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata, a Tűzoltótorony őrei (vezető tanár: Solymosi Zsolt)

örülhetettek. Szintén ők a döntő kvízjátékának nyertesei is, így az április 3–9. között megrendezendő Humorfeszten is részt vehetnek. Az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének, Csoma Botond képviselőnek és László Attila szenátornak köszönhetően az Apáczai Csere János Elméleti Líceum csapata, a Státus paloták őrei (vezető tanárok: Antal Orsolya és Adorjáni Mária) Vibe Fesztivál belépőjegyekkel lettek gazdagabbak. A MIÉRT EU-táborába a Báthory István Elméleti Líceum csapata, a Mauksch-Hintz-ház őrei (vezető tanár: Vincze Csilla) mehetnek. Az IDEA Könyvtér könyvjutalmát a Brassai Sámuel Elméleti Líceum csapata, a Marianum őrei (vezető tanárok: Szász Enikő és Vajnár János Zsolt) vihette haza.

A döntős csapatok mindegyikének nyereménye, hogy részt vehet az Örökségünk őrei nyári táborában.