Az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz fordult Kereskényi Gábor a szatmári sportoló magyarellenes kijelentéseivel kapcsolatosan

2013.04.09. | Kisebbségvédelem , Szatmár , Diszkrimináció , Jogi ügyek

Az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz és a Szatmárnémeti Olimpia FC labdarúgó–egyesület vezetőségének  küldött beadványban hívja fel a figyelmét Kereskényi Gábor Szatmár megye parlamenti képviselője, a futbal klubb egyik román nemzetiségű játékosának magyarellenes megnyilvánulásaira a facebook közösségi portálon, a Szatmárnémeti RMDSZ keretén belül működő Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálathoz érkezett lakossági bejelentés következtében.

„Szatmárnémetiben a város által finanszírozott labdarúgó egyesület egyik sportolója a facebook szocializációs oldalon a polgármester hivatalos oldalára, több magyarellenes hozzászólást tett közzé, amely sértő és gyűlölködést gerjeszt a magyar ajkú szatmári lakosság irányába” – részletezte Kereskényi a történteket.

„Azt gondolom, hogy 2013-ban egy egyszerű állampolgár számára is megengedhetetlen különböző szocializációs oldalakon etnikumokat sértő kijelentéseket közzé tenni. Ebben az esetben egy olyan sportolóról van szó, aki a fizetését azoknak az adólejeiből is kapja, akiket nem igazán szívlel. Nagyon fontos, hogy fellépjünk ezek a megnyilvánulások ellen, hiszen ezek az ultranacionalista felhangok újhajnalukat élik. Úgy látom, hogy a választások elmúltával egyesek az ilyen jellegű megnyilvánulások által próbálják ezeket napirenden tartani” – hangsúlyozta a fiatal törvényhozó, majd a Szatmárnémeti Olimpia FC labdarúgó–egyesület történelmének fontosságát taglalta: „A sértő magyarellenes kijelentések méltatlanok ahhoz a nagy múltú sportklubhoz is, amelynek aranycsapatában az 1970-es években románok, magyarok, svábok és romák egyaránt játszottak. A sportegyesület játékosai között különböző etnikumok is jelen voltak, hiszen a sport a fair playről szól, nem pedig a nemzetek közötti gyűlöletkeltésről” – vélekedett a Saztmár megyei parlamenti képviselő.

Kereskényi Gábor elmondta, hogy a mai nap folyamán írásban nyújtotta be észrevételét az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz, illetve a Szatmárnémeti Olimpia FC labdarúgó–egyesület vezetőségéhez, amelyben a futbal klubb játékosának a megbírságolását és felelősségre vonását, valamint ügy mielőbbi kivizsgálását kérte.

Hanganyag:
Kereskényi Gábor nyilatkozata