Az Országos Diszkriminációellenes Tanács igazat adott az Apáczais szülőknek (AUDIÓ)

2017.04.28. | Diszkrimináció

„Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) döntése azt bizonyítja, hogy igazunk volt, amikor diszkriminációról beszéltünk” – nyilatkozta Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke azt követően, hogy megrovást kapott a Kolozs megyei tanfelügyelőség, amiért nem hagyta jóvá erre a tanévre az Apáczai Csere János Líceum 16 fős, képzőművészeti ötödik osztályának beindítását.

Mint ismeretes, az Apáczai képzőművészeti osztályba járó gyermekek szülei panaszt tettek a Diszkriminációellenes Tanácsnál, melyben azt sérelmezték, hogy míg a kolozsvári Romul Ladea Képzőművészeti Líceumban 12 gyerekkel is jóváhagyott osztályokat a tanfelügyelőség, addig a magyar iskolában a képzőművészeti osztály nem kapott jóváhagyást, annak ellenére sem, hogy 16 tanuló iratkozott be oda.

Januárban az RMDSZ Kolozs megyei székházában találkoztunk Vörös Alpár igazgatóval, valamint a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért (AGFI) jogászaival. Itt bemutattam az Oláh Emesével közösen megfogalmazott érveinket, amelyek alapján úgy gondoltuk, hogy diszkriminatív módon járt el a tanfelügyelőség” – tájékoztatott Csoma. Ezt követően készült el az a beadvány, ennek adott most helyt a Tanács.  A képviselő elmondta, bízik abban, hogy a megrovás jobb belátásra bírja a főtanfelügyelőt, és komolyan megfontolja az abban megfogalmazott javaslatokat.

Csoma Botond nyilatkozata hang formájában elérhető és letölthető ITT.