2013.11.07. | Diszkrimináció

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult az RMDSZ Szatmár megyei szervezete egy, a Szatmár megyei napilapban megjelent hirdetés kapcsán, amelyre a megyei szinten működő Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálathoz beérkezett lakossági bejelentés útján figyeltek fel. A hirdetés szövege egyértelműen kirekesztő, és a helyi magyar közösséget sértő kijelentéseket tartalmaz, ezért az érdekvédelmi szövetség mindenképpen jogorvoslatot kér az ügyben, az ebben illetékes szakhatóságtól.

A szóban forgó hirdetés egy álláshirdetés, amelyben a munkalehetőséget felajánló személy egyik legfontosabb kitétele jövendőbeli alkalmazottja felé az, hogy ne legyen magyar nemzetiségű. Ez a kijelentés mindenképpen felháborító egy olyan közösségben, mint amilyen a Szatmár megyei is, amely nemzetiségi szempontból egyáltalán nem homogén, hiszen a lakosság egyharmada magyarnak vallja magát.

,,A mai nap folyamán felhívtuk a hirdetést közlő napilap figyelmét a szöveggel kapcsolatos fenntartásainkra, és hivatalosan kikértük a hirdetés feladójának adatait is, jelezve, hogy feljelentést teszünk az illető személy ellen.”– jegyezte meg az üggyel kapcsolatban Nagy Szabolcs, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke.

,,A hasonló ügyeket mindenképpen időben kell kezelni, erre vállalkozott érdekvédelmi szervezetünk a megyei szinten működő Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálathoz beérkezett bejelentés kapcsán is. Fontosnak tartom, hogy senki ne érezhesse magát kirekesztve nemzetiségi hovatartozása miatt szülőföldjén, ezért tettük meg a feljelentést a szakhatóságnál. Felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy amennyiben hasonló visszásságokat tapasztalunk, következetesen minden ügyben hasonló módon fogunk eljárni, számítunk ebben a szatmáriak támogatására is”‒ jelentette ki Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke, aki a hirdetés kapcsán megfogalmazott feljelentést is ellenjegyzi.