Az orvosok szabad mozgásának elősegítését célzó jogszabályt fogadott el a parlament

2017.03.14. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az orvosok szabad mozgásának elősegítését célzó jogszabályt fogadott el a parlament

Kedden a képviselőház végső döntéshozóként megszavazta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a hazai egészségügyi szakemberek külföldi szabad mozgását segítené elő, illetve hatékonyabbá és átláthatóbbá tenné az EU-n kívüli országokból érkező orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek szakmai képesítésének elismerését Romániában.

Az Európai Unió 2013-ban fogadott el egy, a szakemberek szabad mozgását szabályozó irányelvet, amelyet a tagállamoknak be kell emelniük a saját jogrendjükbe. A tegnap elfogadott jogszabály az említett EU-s irányelvnek az egészségügyi területet érintő intézkedéseit ülteti át a hazai törvénykezésbe” – magyarázta a plénumi szavazást követően Vass Levente RMDSZ-es képviselő, az alsóház egészségügyi bizottságának titkára. Mint mondta, az RMDSZ frakciója támogatta szavazatával a tervezetet,  a törvény rendelkezéseinek köszönhetően várhatóan jóval rövidebb idő alatt állítják ki majd a szakmai képesítésről szóló igazolásokat azon hazai orvosok számára, akik külföldön vállalnának munkát, illetve azon külföldi szakemberek iratainak elismerése is felgyorsul, akik romániai egészségügyi intézményekben dolgoznának.

Az egyik lényeges változás, hogy ezután nem az egészségügyi minisztérium, hanem a szakmai kollégiumok állítják ki a szakmai képesítést igazoló okmányokat azoknak az orvosoknak, fogorvosoknak, gyógyszerészeknek, akik külföldön szeretnének dolgozni, és a szaktárca helyett szintén a szakkollégiumok végzik a szakmai képesítés elismerését mind az unióból, mind pedig az EU-n kívülről érkező szakemberek esetében. Ezáltal jelentősen egyszerűsödik az egyetem, a rezidensképzés elvégzéséről szóló iratok elismerési folyamata, és csökkenni fog a várakozási idő. Emellett egyszerűbb lesz az eljárás azon nem EU-s országokból érkező egészségügyi szakemberek esetében is, akik tanítani vagy akár csak egy műtét elvégzésére érkeznek Romániába” – mondta a Maros megyei képviselő. Hozzátette, a héten elfogadott jogszabály szabályozza azt is, hogy azokban a kórházakban, ahol egyes posztok esetében 30 százaléknál nagyobb a szakemberhiány, versenyvizsga nélkül alkalmazni lehet majd ezekre az állásokra a külföldről hazatérő orvosokat. A törvény lehetőséget teremt a szakemberek hazavonzására, ez a vidéki és megyei kórházaknak jelent nagy segítséget, ahol szakemberhiánnyal küzdenek. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.