Az összefogás jó példája Csíkszentkirályon – elkészült Csíkszentkirály parcellázási terve

2016.11.15. |

Elkészült Csíkszentkirály parcellázási terve, és a dokumentációt előterjesztették a Megyei Kataszteri Hivatalnak – jelentette be november 15-i, keddi sajtótájékoztatóján Tánczos Barna, az RMDSZ szenátorjelöltje és Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere.

A több éves munka, a közös célért való összefogás kiemelkedő példáját látjuk ebben a megvalósításban. Csíkszentkirály azon kevés romániai települések közé tartozik, amelynek van teljes parcellázási terve. Az országban elenyésző számú hasonló település van. Gratulálok a csíkszentkirályi falustársaimnak a közös cél érdekében tanúsított összefogásért, és gratulálok a helyi önkormányzat munkatársainak, vezetőinek a kifejtett munkáért” – fogalmazott Tánczos Barna.

Székely Ernő a parcellázási terv elkészítésének részleteit és a további lépéseket ismertette. A megközelítőleg 5300 hektárt, több mint 17 000 parcellát magába foglaló terv elkészítésének finanszírozását a Világbank CESAR programja támogatta, és a kataszteri hivatal ellenőrzése után, ha nem lesznek óvások, következhet a telekkönyvezés.

Úgy értékelem, sikerült áttörést elérnünk a földek visszaszolgáltatása ügyében, amely a januárban elkezdett egyeztetési folyamat eredménye, amikor sikerült asztalhoz ültetnünk az érintett feleket, a hatóságokat, földmérő szakemberek, és megoldásokat keresni a felmerülő kérdésekre” – tájékoztatott a szenátorjelölt.

A telekkönyvezési folyamatnak a lezárása a térségi gazdaság fejlődésében kiemelten fontos, új beruházások és munkahelyek jöhetnek létre, a gazdák pedig évtizedek után valóban saját területeiken gazdálkodhatnak.

Ne riogassák a gazdákat az újraállamosítással

„A visszaszolgáltatási folyamatot mielőbb le kell zárni, nem kerülhetnek vissza a területek állami tulajdonba. A Ponta-kormány által kitalált és Cioloș kormány által 2017. január 1-re kitolt határidő, amely a visszaszolgáltatási folyamat végét kellene hogy jelentse Romániában, nem tartható, ezért is nyújtottunk be Korodi Attila parlamenti képviselővel módosító javaslatot ezzel kapcsolatban. Sajnos, a román pártok számára ez nem volt prioritás, holott ez nem egy székelyföldi jelenség, hanem a dobrudzsai, moldvai és havasalföldi gazdák is hasonló problémával küzdenek. A probléma megoldása érdekében tegnap Kelemen Hunor szövetségi elnök konkrét kéréssel fordult a miniszterelnökhöz, hogy sürgősségi kormányrendelettel hosszabbítsák meg 2020-ig az államosított területek visszaszolgáltatásának idejét. Sok esetben elhúzódó bírósági eljárások, a kataszteri ügyvitel, vagy épp az állami intézmények törvényértelmezési vitái akadályozzák e területek visszaszolgáltatását. Tovább fogunk küzdeni azért, hogy minden magyar gazda visszakapja elkobzott földterületét, hisz ez jelenti a jövőt Erdélyben” – zárta gondolatmenetét Tánczos Barna.