Az RMDSZ az elmúlt években több mint 30 milliárd régi lejjel támogatta az anyanyelvű oktatást saját költségvetéséből

2012.02.06. | RMDSZ , Oktatásügyek , Csángók , Nyelvi jogok

A magyar iskola nem kerül többe, de ha valamiért mégis igen, tudni kell, hogy a rászorulóknak számos támogatási lehetőség áll rendelkezésére – jelentette ki Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős főtitkárhelyettese ma Kolozsváron a Szövetség Főtitkárságának ülését követően.

Ennek egyik fő napirendi pontja az a tájékoztatási kampány volt, amelynek során a Romániai Magyar Demokrata Szövetség arra biztatja a magyar szülőket, hogy magyar iskolába vagy magyar osztályba írassák gyermekeiket.

„Sok szülő azért választ gyereke számára román iskolát, mert úgy gondolja, a magyar iskola valamilyen többletköltséget jelent, például az utaztatás miatt. Hangsúlyozzuk: a magyar iskola nem költségesebb, de tudni kell, hogy az esetleges többletkiadásokat a rászorulók számos támogatási forrásból fedezhetik. Ezt szeretnénk tudatosítani a magyar szülőkben” – hangsúlyozta az ülést követően Magyari Tivadar. Emlékeztetett arra, hogy a magyar nyelvű oktatást, a magyar iskolákat a magyar állam, az erdélyi civil szervezetek is jelentősen támogatják ösztöndíjakkal, anyanyelvi versenyekkel és táborokkal.

A főtitkárhelyettes külön kiemelte azt a jelentős anyagi támogatást, amelyet az RMDSZ, a Communitas Alapítvány révén évek óta a magyar iskolákra, a magyar nyelvű oktatásra, különösképpen a szórványoktatásra fordít. „A szórványtelepülésekről ingázó diákok utazási, bentlakási költségeit, a tanárok ingázását, de a különböző diáktanácsok működését, tantárgyversenyek megszervezését a Szövetség közel 3 millió új lejjel (2,870,781) támogatta az elmúlt években” – mutatott rá Magyari. Elmondta azt is, az RMDSZ évek óta figyelmet fordít a minőségi magyar nyelvű tankönyvek megírására, kiadására. „2002 óta több mint 200 000 új lejjel (201 983) segítettük elő különböző szakterületek hiánypótló tankönyveinek megjelentését: magyar nyelv és irodalom, matematika, földrajz, történelem, informatika és számos más profilú tankönyv látott napvilágot a Szövetség nyújtotta anyagi támogatás eredményeként”.

A főtitkárhelyettes hozzátette, az RMDSZ továbbra is hangsúlyt fektet erre a kérdésre, ezeket a támogatásokat az elkövetkező időszakban, években is folyósítani, lehetőségeihez mérten növelni fogja, hiszen elsődleges célja az, hogy a magyar gyerekek magyar nyelvű iskolába, osztályba járjanak, és ez semmilyen téren ne jelentsen minőségi visszalépést vagy anyagi megterhelést.