Az RMDSZ az erdélyi magyarokra figyel, nem kötelezi el magát választási szövetségbe

2012.04.30. | Aktuálpolitika , Kormány
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ az erdélyi magyarokra figyel, nem kötelezi el magát választási szövetségbe

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek nincsen semmiféle elkötelezettsége egyetlen politikai, parlamenti párt fele sem, a koalíció gyakorlatilag megszűnt, ezért az elkövetkező periódusban, egészen a parlamenti választásokig semmiféle olyan szövetségre nem készülünk, ami a mi mozgásterünket leszűkítené” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök április 30-án, hétfőn, Kolozsvárott, a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsát követően.

Hozzátette, az RMDSZ továbbra is az önálló, erdélyi magyar politizálás útját követi, a magyar közösség érdekeit tartva szem előtt akkor, amikor politikai döntést hoz.

„Úgy tekintjük, hogy a bizalmatlansági indítvány megszavazása után ellenzékben vagyunk, és az ellenzéki politizálás minden eszközét felhasználjuk azért, hogy az erdélyi magyar közösség érdekvédelmét biztosítani tudjuk. Ilyen szempontból elmondhatom, hogy a területi szervezetek elnökeivel közös álláspontot alakítottunk ki. Mi elveket követtünk akkor is, amikor kormányon voltunk, és akkor is, amikor ellenzékben voltunk. Elveket követtünk akkor is, amikor a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyében kormányhatározatot fogadunk el, és miután ez megtörtént, úgy döntöttünk, hogy kitartunk partnereink mellett, akik egyébként nagyon nehéz helyzetben vállalták ennek az elfogadását. Nem árultuk el politikai partnereinket, és azokat az erdélyi magyar pártokat, akik ezt az álláspontot bírálják, és örvendenek, hogy a szocialisták megbuktattak egy néppárti kormányt a MOGYE miatt, csak értetlenséggel tudjuk figyelni, és azt gondoljuk, hogy nem biztosak ők saját céljaikban, nem biztosak abban, hogy pontosan mit akarnak, de azt nagy lendülettel képviselik” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Az előrehozott választásokról Kelemen Hunor elmondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatja az előrehozott parlamenti választások megtartását, hiszen az elnyújtott politikai válság nem válna az ország, az állampolgárok hasznára.

„Az előrehozott választásokat azonban csak a Parlament feloszlatásával lehet megszervezni, ehhez pedig politikai konszenzusra és párbeszédre van szükség. Ha úgy látjuk, hogy ez létezik, akkor az előrehozott választások megszervezését az RMDSZ támogatja” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Kolozsváron ülésezett a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa Kolozsváron ülésezett a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa Kolozsváron ülésezett a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.