Az RMDSZ ellenzi az egészségügyi centralizációt célzó kezdeményezést

2013.04.23. | Egészségügy , Kormány

Az RMDSZ ellenzi az egészségügyi centralizációt célzó kezdeményezést

Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség ellenzi a Kormány azon intézkedését, amely újból bevezetné a központosított közbeszerzések rendszerét. Bónis István, az RMDSZ Máramarosi képviselője, a Parlament Egészségügy Bizottságának tagja elmondta: a Parlament egészségügyi bizottságában heves vita alakult ki arról a kezdeményezésről, amely által az egészségügyi közbeszerzéseket ismét központosítanák és a szakminisztérium alárendeltségébe vonnák.

„Miután nagy nehézségek árán sikerült helyi szintre, az egészségügyi ellátó egységek hatáskörébe áthelyezni a közbeszerzési folyamatok lebonyolítását, a miniszter úr meggondolta magát és újból bevezetné a közbeszerzések központból történő irányítását, amely rendkívül megnehezítené a kórházi kellékek a beszerzését”- vélekedett a képviselő. Bónis elmondta, hogy a szakbizottságban a múlt héten patthelyzet alakult ki az erről szóló jelentésről, a tizenhat tagú bizottság nyolc-nyolc arányban szavazott a központosítás újbóli bevezetését illetően. „Ezen a héten kézhez kapjuk a Kormány javaslatait, amely a közbeszerzési folyamatokat részletezi, majd ezt követően szavazunk. A vitában továbbra is a decentralizáció mellett fogok állást foglalni. Rendkívül fontos, hogy ez a folyamat a továbbiakban is a helyi kórházak hatáskörébe tartozzon, hiszen a kórházak gépekkel történő ellátását meg lehet oldani központilag, viszont az orvosi személyzet preferenciáitól függ az, hogy milyen kellékek szükségesek például egy sebészeti beavatkozás esetén”- taglalta Bónis István parlamenti képviselő a közbeszerzések újbóli központosítása körül kialakult helyzetet.