Az RMDSZ EP-képviselőinek közleménye az 1956-os magyar forradalom évfordulóján

2013.10.23. | Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ EP-képviselőinek közleménye az 1956-os magyar forradalom évfordulóján

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar nép szabadságszeretetét, az idegen uralom elutasítását szimbolizálja. Számunkra, a Kárpát-medencében élő magyaroknak, a minket megillető jogokért való kiállás és az egymás iránti szolidaritás jelképe is. 1956. október 23-a az erdélyi magyarokban felélesztette a reményt, hogy a kommunista uralom legyőzhető, az utána következő időszak mégis könyörtelen megtorlást hozott Magyarországon és Erdélyben mindazokra, akik a forradalommal nyíltan szimpatizáltak.

A romániai magyar nemzeti közösség 1989-től kezdődően élhet szabadon, használhatja a parlamentáris demokrácia eszközeit; azóta kezdhette el az egyéni és közösségi jogok megszerzését. Országunk 2007-ben csatlakozott az európai nemzetek otthonához, az Európai Unióhoz: azóta ötszáz millió európai uniós polgárral együtt akarunk a magunk számára jobb jövőt teremteni és kiteljesíteni a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek szabadságát.

 

Winkler Gyula és Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselői minden magyar közösséggel együtt emlékeznek a magyar nép példamutató szabadságharcára és tisztelegnek az elődök áldozatvállalása előtt, azok előtt, akik 1956-ban, a Kárpát-medencében életüket adták a szabadságért.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.