Az RMDSZ feljelentést tett a Diszkriminációellenes Tanácsnál a Maros megyei prefektus ellen

2014.12.16. | Maros , Diszkrimináció

Az RMDSZ Mikó Imre jogvédelmi szolgálatához érkezett bejelentés alapján a Szövetség feljelentést tett a Diszkriminációellenes Tanácsnál Vasile Liviu Oprea Maros megyei prefektus ellen, aki a Bánffy-örökösök visszaszolgáltatási perének áthelyezését kérte Szászrégenből arra hivatkozva, hogy a magyarok, mint a grófok leszármazottjai, veszélyforrást jelentenek az erdélyi és főként a szászrégeni bíróság függetlenségére – jelentette be ma délután Kovács Péter főtitkár.

„Az RMDSZ, mint a romániai magyar közösség érdekvédelmi szövetsége kötelességének tartja, hogy felhívja a hatóságok figyelmét a diszkriminatív megnyilvánulásokra, és felkéri a Diszkriminációellenes Tanácsot, hogy vizsgálja ki az ügyet, valamint tegye meg a szükséges intézkedéseket” – hangsúlyozta a főtitkár.

Kovács Péter szerint a Maros megyei prefektus nyíltan diszkriminál, pejoratív jelzőkkel illeti a magyarságot, és ezzel több pontban is vét – többek között – az Emberi Jogok Európai Egyezménye, a diszkrimináció megelőzéséről és visszaszorításáról szóló 137/2000-es Kormányhatározat és Románia Alkotmányába foglaltak ellen, amely világosan kimondja, az igazságszolgáltatás egységes, részrehajlásmentes és egyenlő mindenki számára, valamint az állampolgárok kiváltságok és diszkrimináció nélkül egyenlők a törvény és a közigazgatások előtt.