Az RMDSZ Főtitkárság prioritása továbbra is a társadalomszervezés és a szervezetépítés

2014.01.20. | Székelyföld , Ifjúság , Kultúra , Szórvány , európai parlamenti választások

,,Az RMDSZ Főtitkárságának 2014-es évi prioritásait az európai parlamenti- és az  államelnöki választások, valamint a társadalomszervezés és szervezetépítés irányvonalai mentén megfogalmazott tevékenységek határozzák meg”– nyilatkozta ma délelőtt Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, hozzátéve: a  Főtitkárság tevékenysége a nyitottságon és a folyamatos párbeszéden alapuló, a helyi elvárásokat és gondokat megoldó Szövetséget kell hogy erősítse az elkövetkező időszakban is.

A főtitkár szerint a szervezetépítés legfontosabb eleme a magyar közösséggel kialakított közvetlen kapcsolat megszilárdítása, amely elvet – ahogyan az eddigiekben is – a jövőbeli főtitkársági programok megalkotásánál figyelembe kell venni.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkársága 2014-ben is előtérbe helyezi a szórványközösségeknek nyújtott támogatását, a Székelyföld–Szórvány Partnerség kiegészítéseként bővíti a romániai magyarok lakta régiók közötti tapasztalatcserét, egy jól működő szórványmenedzser szolgálat működtetésével, valamint a helyi igényeknek megfelelő hiánypótló programokat bonyolít le.

,,2014-ben kiemelt fontosságot tulajdonítunk az erdélyi magyar kulturális stratégia megalkotásának, a nagyvárosi szórvány cselekvési tervének kidolgozásának és gyakorlatba ültetésének, valamint a magyar anyanyelvű romák társadalmi integrációjának elősegítésének, ugyanakkor az RMDSZ megújított oktatási programját kiegészítjük a helyi sajátosságokat tükröző regionális cselekvési tervekkel” – sorolta a Főtitkárság tevékenységi terveit Kovács Péter.

A Szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy a májusi Kongresszuson megfogalmazottak értelmében a Főtitkárság továbbra is azon dolgozik, hogy közelebb hozza az önkormányzatokat a mindennapi szervezeti élethez, emellett nagy hangsúlyt fektet a humán erőforrás politikára, a civil és ifjúsági partnerekkel lebonyolított országos, megyei és helyi programokra. ,,Főosztályaink a jövő éven is túlmutató projekteket dolgoztak ki, ebben a vonatkozásban a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 magyar jellegű programjaiban való partneri szerepet, és a Transsylvania Semper erdélyi értéktár kezdeményezést említeném” – fogalmazott Kovács Péter főtitkár.