Az RMDSZ Főtitkársága támogatja az egyetemisták követeléseit

2013.11.14. | Oktatásügyek

Az RMDSZ Főtitkársága támogatja az egyetemisták követeléseit

„Mint a KMDSZ alapító tagja is, jó látni, hogy ez az erős magyar diákszervezet semmit sem öregedett”‒ nyilatkozta ma reggel Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese, az egyetemisták tegnapi tüntetéseivel kapcsolatban, majd hozzátette: ,,a kormány az egyetemi fejkvótát harminc százalékkal vágta vissza ősszel, és így most az egységnyi kvóta 1500 lej. Ez évtizedes mélypont. Semmivel sem tart vissza így kevesebb pénzt a mostani kormány, mint az azelőtti, amelyik egy jó időre a fizetéseket volt kénytelen csökkenteni. A különbség az, hogy a mostani kormány ezt rejtetten teszi.”

Magyari hangsúlyozta: ,,Az ösztöndíjalap semmit sem tudott növekedni az elmúlt években, és az ösztöndíjakat a diákok késve kapják. A különféle jogos juttatásokat folyton késve adják ebben az országban: ez már nemzeti specifikum: románikum. Ha nyugdíjba vonul valaki, akkor az első nyugdíját tíz hónap múlva kapja meg. Ha gyermeket szül valaki, az első gyermek-pénz fél év múlva érkezik, de ugyanúgy késik az első munkanélküli segély, és amikor valaki egyetemre megy ősszel, az októberi ösztöndíját még Mikulásra sem kapja meg.”