Az RMDSZ kezdeményezésére létrejön a fogyatékossággal élő személyek jogainak tiszteletben tartását vizsgáló Tanács

2015.12.22. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ kezdeményezésére létrejön a fogyatékossággal élő személyek jogainak tiszteletben tartását vizsgáló Tanács

A képviselőház hallgatólagos jóváhagyása után, a szenátus december 21-én, hétfőn megszavazta Biró Rozália RMDSZ-es szenátor azon törvénykezdeményezését, amely egy olyan független monitorizáló testület létrehozását teszi lehetővé, amely követi és ellenőrzi, hogy a fogyatékossággal élő személyek jogait tiszteletbe tartsák minden olyan intézményben, ahol ezen személyek szabadságjogai korlátozottak.    

A monitorizáló Tanács az ENSZ Fogyatékossággal élő Személyek Jogairól szóló Egyezményének gyakorlatba ültetését felügyeli majd. Az egyezményt Románia 2010-ben ratifikálta, ami azt jelenti, hogy törvényeiben és a törvények alkalmazása során biztosítja a fogyatékossággal élő gyerekek, felnőttek számára a másokéval egyenlő jogokat. A Tanács ellenőrizheti az intézményekben a sérült személyek jogainak tiszteletben tartását, javaslatokat fogalmazhat meg, szankciókat szabhat ki, és súlyosabb jogsértések esetén kérheti az intézmények akkreditálásának megvonását.

A független, csupán a parlamentnek alárendelt intézmény szükségességét 13 500 állampolgár is támogatta aláírásával. A Tanács létrehozása és működése által, amely a szak-civil szervezetekkel szoros együttműködésben valósul meg, jelentős előrelépést teszünk a sérült személyek jogainak tiszteletben tartása útján, illetve az intézményi visszaélések csökkentése terén. Ily módon Románia is eleget tesz a sérült személyek jogainak tiszteletben tartására vonatkozó egyezmény 33-as cikkelyében vállalt kötelezettségének” – hangsúlyozta Biró Rozália. 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.