Az RMDSZ kezdeményezésére mentőhelikopter működik Temesváron

2013.02.12. | RMDSZ , Temes
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ kezdeményezésére mentőhelikopter működik Temesváron

A képviselőház keddi ülésén elfogadta a Kormány 91/2011-es számú sürgősségi rendeletét, melynek értelmében a temesvári megyei sürgősségi kórházat jelöli meg egy regionális gyorsmentő helikopter működtetésére. A regionális gyorsmentő helikopter Bihar, Arad, Temes, Hunyad, Kassó-Szörény megyéket fogja lefedni.

 „A Parlament a sürgősségi rendeletet végérvényesen, mint döntő ház, elfogadta, hiszen sokak számára fájdalmas igazság az, hogy az elmúlt 23 évben öt sürgősségi helikopterrel rendelkezett a SMURD és mind az ötöt RMDSZ-es miniszterek idejében sikerült beszerezni” – fejtette ki Cseke Attila Bihar megyei parlamenti képviselő, majd a beszerzési folyamat kezdeményezését részletezte.  „Hajdú Gábor RMDSZ-es egészségügyi miniszter indította el a mentőgépek beszerzésének folyamatát 1999-2000-ben, az első két helikopter Marosvásárhelyen és Bukarestben állomásoznak állandóan. Ezt követően 2011-ben jómagam vezetése alatt hirdettük meg azt a pályázatot és kötöttük meg azt a keretszerződést, amelyben az Egészségügyi Minisztérium minimum kettő, maximum hat mentőhelikoptert vásárol. A temesvári regionális gyorsmentő helikopter pedig az első a hatból” – magyarázta Cseke. Továbbá elmondta, hogy az általa megkezdett folyamatot 2012-ben Ritli László miniszter úr folytatta, melynek eredményeképpen a Jászvásárhoz és Craiovához tartozó régiók lettek lefedve két mentőhelikopterrel.


„Még három mentőhelikopterre van szüksége ennek a rendszernek és akkor elmondhatjuk azt, hogy nyolc géppel rendelkezik az ország, ezáltal pedig gyorsabb és hatékonyabb beavatkozást lehet végezni” – részletezte Cseke, majd az eddig észleltek értelmében elmondta, hogy addig míg Temesváron nem volt az ország nyugati részében mentőhelikopter, Marosvásárhelyről kellett hívni és ez felettébb megnehezítette a folyamatot, hiszen a hívást követően egy órát vett igénybe a baleset helyszínére történő kiszállás.
“Reménykedem abban, hogy az RMDSZ miniszterei által elkezdett folyamatot a többségi kormánypárt továbbviszi és a három hiányzó helikopterre ebben az évben, valamint jövőre biztosítani fogják az összeget” – vélekedett Cseke Attila parlamenti képviselő.


Az alábbi linken Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselőjének álláspontját hallhatják a mentőhelikopterek beszerzésének folyamatáról:

Hanganyag:
Cseke Attila nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.