Az RMDSZ kezdeményezésére olcsóbb lehet az iskolabuszok működtetése (AUDIÓ)

2014.04.08. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ kezdeményezésére olcsóbb lehet az iskolabuszok működtetése (AUDIÓ)

Tegnap, április 7-én a Parlament felsőházában megszavazták azt az RMDSZ-es törvénykezdeményezést, amely az iskolabuszok szállítási licenc kiváltásáért felszámított illetéktől való mentességét szavatolja.

"Egy ilyen szállítási licenc beszerzése nagyon költséges. A helyi önkormányzatoknak és az iskoláknak komoly anyagi megterhelést jelent ennek kiváltása. Hiányában azonban a közúti hatóság akár a forgalmi engedélyt is bevonhatja, a kiszabott bírság pedig több ezer lejre rúg” – fejtette ki Pataki Csaba, az RMDSZ szenátora.

 

„Az iskolabuszt kizárólag a tanulók szállítására szabad használni” – szögezte le a Szatmár megyei szenátor, majd hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy ezek az iskolabuszok nem fognak átesni a kötelező műszaki vizsgálatokon, csupán azt, hogy ezek a vizsgálatok az iskolabuszok estében ingyenesek lesznek. A szállítási licenc kiváltásán megtakarított összeget az iskolabuszok karbantartására, szervizelésére, biztonságosabbá tételére lehet fordítani.

 

A tanulás szabadságának alkotmányos joga nem csupán az iskolai oktatásban való részvétel lehetőségét foglalja magába, hanem biztosítania kell azt a jogot is, hogy a diák az iskolabusz igénybevételével, biztonságban eljuthasson a saját oktatási intézményébe. A nagy többséggel elfogadott törvényjavaslat akkor lép életbe, ha azt a képviselőház is megszavazza.

Hanganyag:
Pataki Csaba nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.