Az RMDSZ március 15-i rendezvényei

2015.03.15. | Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ március 15-i rendezvényei

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ez évben is Erdély-szerte megemlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről.

Kelemen Hunor szövetségi elnök programja


A magyar nemzeti ünnep alkalmával az RMDSZ központi rendezvényeit idén Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában szervezik meg. 2015. március 15-én Kelemen Hunor szövetségi elnök részt vesz és beszédet mond az ünnepi megemlékezéseken az alábbi program szerint:

 

Sepsiszentgyörgy


12.00 - Ünnepi felvonulás a Szabadság térre – indulás az eprestetői csata emlékművétől

12.45 - Koszorúzás: 1848–49-es honvédemlékmű (Erzsébet park)

13.00 - Ünnepi műsor a Szabadság téren, felszólal Kelemen Hunor szövetségi elnök, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár

 

Csíkszereda


16.30 - Megemlékező ünnepség a Vár téren, felszólal Kelemen Hunor szövetségi elnök, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár

18.00 - Gálaműsor a Városi Művelődési Házban

 

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke Marosvásárhelyen ünnepel. 2015. március 15-én 16:00 órától a Postaréten, a Székely Vértanúk emlékművénél koszorúz, 18 órától pedig a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, a Könyv és Gyertya ünnepi gálaműsoron vesz részt. A rendezvényen, ahol azokat a Maros megyei személyeket tüntetik ki, akik kiemelkedő módon segítették a magyarságot, szorgalmazták az itthon maradást, valamint kiemelkedő munkát végeztek közösségünkért, részt vesz és beszédet mond Markó Béla szenátor.

 

Ilyés Gyula önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettes a Szatmár megyei Vetésen vesz részt az ünnepi istentiszteleten és koszorúzáson 11 órai kezdettel, majd 12.30-tól Szatmárnémetiben, a Petőfi szobornál, később pedig Nagykárolyban lesz jelen a megemlékező ünnepségeken.

 

Bodor László főtitkárhelyettes a kolozsvári megemlékezéseken, Magyari Tivadar oktatásért felelős főtitkárhelyettes pedig 12 órától a tordai református templomban istentiszteleten vesz részt.

 

Hegedüs Csilla kulturális főtitkárhelyettes március 14-én a dévai, március 15-én pedig a kolozsvári rendezvénysorozaton lesz jelen, majd 18 órától Zilahon szólal fel a Szakszervezetek Művelődési Házában szervezett ünnepségen. Az eseményen jelen lesznek a Szövetség Szilágy megyei parlamenti képviselői, szenátorai, valamint önkormányzati képviselői.

 

Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős főtitkárhelyettese vasárnap a kolozsvári rendezvényeken, ezt követően pedig délután Nagyváradon a magyar nemzeti ünnep alkalmából szervezett megemlékezéseken és koszorúzáson vesz részt.

 

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő 12.45 órától Sepsiszentgyörgyön, a Szabadság téren, ezt követően, 16.30-tól Csíkszeredában, a Vár téren vesz részt a koszorúzásokon.

 

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke a dévai és vajdahunyadi rendezvényeken vesz részt. Szombaton délelőtt 11 órakor a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában ünnepi ülést tart az RMDSZ Hunyad Megyei Képviselők Tanácsa. Ugyancsak Déván március 15-én, vasárnap délután fél kettőkor a református temetőben tartják a koszorúzással egybekötött megemlékezést, majd március 16-án, hétfőn 11 órától a Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában az iskola diákjai Huszárszázad toborzása címmel mutatják be ünnepi előadásukat.

 

A Kelemen Hunor meghívására erdélyi körúton tartózkodó Seszták Miklós, Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere vasárnap 12.30-tól Szatmáron, a Petőfi szobornál mond ünnepi beszédet. A megemlékezésen részt veszt Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének elnöke, valamint Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szövetség Szatmárnémeti városi szervezetének elnöke. A nemzeti fejlesztési miniszter ezt megelőzően, szombaton 10 órától a Kovászna megyei bodvaji vashámornál mond ünnepi beszédet és koszorúz Tamás Sándor megyei tanácselnökkel közösen.

 

Bihar megyében a hagyományhoz híven 16 órakor ökumenikus igeliturgia lesz a római katolikus Szent László-templomban, ezt követően 17 órától Szacsvay Imre szobránál ünnepi beszédekkel és koszorúzással folytatódik a megemlékezés. Az eseményeken részt vesz Kiss Sándor, a Szövetség megyei szervezetének elnöke, valamint az RMDSZ parlamenti képviselői, szenátorai és önkormányzati képviselői.

 

Kolozsváron az ünnepi rendezvénysorozat keretében 12.30 órától ökomenikus istentisztelet lesz a Szent Mihály templomban, amelyet 14 órától ünnepi műsor követ a Biasini szálló épülete előtt. Jelen lesz Máté András Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének elnöke, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács megbízott elnöke, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, valamint a Szövetség megyei és helyi önkormányzati képviselői.

 

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke vasárnap 13.30 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban, a Lesz ágyú! – Háromszék önvédelmi harca 1848-49-ben című kiállítás megnyitóján mond beszédet.

 

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke március 15-én 14 órától a Nyergestetőn szervezett ünnepi megemlékezésen vesz részt.

 

Az RMDSZ Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete idén is rendkívüli rendezvénysorozattal ünnepli március 15-ét. 12 órától a Bernády téren a Bem- emlékplakett koszorúzására kerül sor.  16 órától a Postaréten a Székely vértanúk vesztőhelyénél ünnepi beszédek hangzanak el. Délután 18 órától a Könyv és gyertya díjátadó gálával folytatódik a március 15-i rendezvénysorozat a Kultúrpalotában. A Könyv és Gyertya díjat a Maros megyei RMDSZ fennállásának 25. évfordulója alkalmából alapította. 

A március 15-i rendezvények listája elérhető és letölthető itt. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.