Az RMDSZ március 15-i üzenete

2018.03.14. | Ünnep
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ március 15-i üzenete

Tisztelt ünneplő közösség, magyar honfitársak!  

Március 15. a magyar szabadságharc napja. 170 évvel ezelőtt eljött a cselekvés pillanata, és kitört a szabadságharc, amelyre ma is igazodási pontként, világító toronyként tekintünk. Március 15. alkalom a megemlékezésre, és útkeresés a bizonytalanságban.

Legszentebb forradalmunk, mert teljes nemzeti egyetértés övezi. Történeti tablóján mindenki megtalálja a maga helyét és a maga hősét. A radikálisok Petőfi Sándort, az ellenállók Táncsics Mihályt, a romantikusok Jókai Mórt.

Ez így van rendjén. Március 15. összeköt bennünket, magyarokat, annak ellenére, hogy sok olyan kérdés van, amelyben megoszlik véleményünk.

2018-ban a szabadságharc kitörésének kerek évfordulóját ünnepeljük. Ma ugyan nem kell kivont karddal csatába vonulnunk, értékeinkért és érdekeinkért harcolnunk kell. Szolgálnunk kell a hazát, magyarságunkat, ha ez mást és hatványozott feladatokat jelent kisebbségi létben. Annak az országnak a fejlődéséhez, haladásához is hozzá kell járulnunk, amelyben élünk, amelyben boldogulni akarunk ezután is.

Tudjuk, hogy mit akarunk, és ezt minden alkalommal el kell mondanunk. Kollektív jogaink biztosítását kérjük, és elvárjuk Romániától, hogy legyen víziója, elképzelése arról, merre kellene haladnia – mert ma céltalan ez az ország, irányt vesztve sodródik. A román politika nem a tudatos tervezésről, hanem az egymás elleni harcról ismerszik meg.

Ez nincsen rendjén. Ha a román társadalom képviselői nem kezdenek komoly párbeszédet a jövőről, a 2018-as esztendő is úgy telik el, mint az uniós csatlakozás utáni tíz: nem alkotunk sem újat, sem maradandót.

Az 1848-1849-es szabadságharcot kiegyezés követte. Mi, magyarok ma is kiegyezésre törekszünk. Ki kell egyeznünk abban, hogy Romániának ugyan a neve román, valójában több nemzetiség közös országa. És ki kell egyeznünk abban is, hogy semmit sem ér a haza szolgálata, ha nem járulunk hozzá az ország fejlődéséhez, közös jövőnk építéséhez.

2018-ban legyen józanság, több az egyenlőségből, a szabadságból és a testvériségből!

Kelemen Hunor,

a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke

2018. március 15.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.