Az RMDSZ-nek győztes csapata van Maros megyében

2012.11.05. | Parlamenti választások

Az RMDSZ-nek győztes csapata van Maros megyében

- Az RMDSZ-nek, az őt képviselő politikusoknak folyatniuk kell a munkát, mert dolguk, felelősségünk, feladatunk van: az RMDSZ ugyanis az az érdekvédelmi szervezet, amely a több mint két évtizeddel megfogalmazott maradandó értékeket, eszméket és elveket, az egység, a szolidaritás, az összefogás parancsát képviseli. Továbbra is az RMDSZ hivatott arra, hogy előbbrevigye az erdélyi magyarság sorsát – jelentette ki Markó Béla szenátorjelölt hétfőn, Marosvásárhelyen, az RMDSZ Maros megyei szervezetének kampányindító rendezvényén. A Szövetség volt elnöke Kelemen Atilla képviselőjelölttel, a megyei szervezet elnökével, Borbély László képviselőjelölttel, az RMDSZ politikai alelnökével, a szervezet Maros megyei szenátor és képviselőjelöltjeivel, számos önkormányzati vezető és többszáz résztvevő jelenlétében indította el az RMDSZ megyei választási kampányát.

Markó Béla úgy értékelte, bár sokat változott a világ az elmúlt két évtizedben, az RMDSZ születésekor megfogalmazott értékek, az egység, a szolidaritás parancsa ma is érvényes. Leszögezte: nem hajlandó elfogadni azt a személetet miszerint a választások a magyar-magyar versenyről szólnak, mint ahogyan nem hajlandó elfogadni a politikai megosztottságot sem. - Mi továbbra sem egymással versenyzünk: mi az idővel, a román többséggel versenyzünk, amely ha nem vigyázunk, megelőz minket – figyelmeztetett Markó Béla, aki élesen bírálta az RMDSZ ellenében induló magyar pártokat. Mint mondta, esetükben nem versenypártokról, hanem bontópártokról, bontó brigádokról beszélhetünk, amelyek minden választási kampányban megjelennek, és le akarják bontani a magyar közösség egységét. – Ők elsősorban nem az RMDSZ-t, hanem az egész magyarságot bántják azáltal, hogy csökkenteni akarják a képviseleti esélyeinket, és mindent megtesznek azért, hogy ne legyen képviseletünk– hangsúlyozta.

Markó Béla arra figyelmeztetett, a következő években olyan nagy horderejű kérdések dőlnek el, mint az ország közigazgatási átszervezése, vagy az oktatási törvény módosítása, mely döntések, ha nincs az RMDSZ a parlamentben, nem a magyar közösség javára, hanem a kárára lesznek – mondta az RMDSZ volt elnöke.

Az RMDSZ-nek győztes csapata van Maros megyében  - mondta beszédében Kelemen Atilla. Az RMDSZ Maros megyei elnöke úgy értékelte, bármelyik erdélyi magyar közösség büszke lehet arra, hogy olyan képviselői lesznek a Parlamentben, mint Markó Béla, Borbély László, Frunda György, Kerekes Károly, vagy Lokodi Edit, akik eddig is munkájukkal bizonyították rátermettségüket, felkészültségüket és elhivatottságukat. Úgy fogalmazott, „mese” az RMDSZ-szel szemben indulók hat-hármas jelszava, mese az, hogy eljött az ideje a megosztottságnak. – Bízom az RMDSZ-ben, bízom abban a szervezetben, amely immár 23 éve bizonyítja, hogy egységes tud maradni, és egységében erős tud maradni – mutatott rá Kelemen Atilla.

Borbély László képviselőjelölt szerint az erdélyi magyarság helyzetének értékelésekor fel kell tenni a kérdést, mi lett volna, ha az a közösség, az RMDSZ nem fog össze az elmúlt két évtized nehéz pillanataiban, mi lett volna, ha az RMDSZ erős parlamenti jelenléte és kormányzati szerepvállalásai révén nem szól bele az ország dolgaiba. – Mi lett volna, ha nem győzzük meg a többséget arról, hogy adják vissza a többszázezer hektár közbirtokossági erdőt, ha nem győzzük meg őket arról, hogy jogunk van az anyanyelvű oktatáshoz, az anyanyelvhasználathoz – tette fel a kérdést az RMDSZ politikai alelnöke, aki egyben ara figyelmeztetett, az erdélyi magyarságnak nem hat-háromra van szüksége, ahogyan ezt valakik el akarják hitetni, hanem egy erős politikai képviseletre, hiszen a közösségnek csak akkor van szava, ha erős a politikában – szögezte le Borbély László.

Frunda György úgy értékelte, a jövőben is nagy szükség van az RMDSZ politikusainak eddig felhalmozott tapasztalatára ahhoz, hogy a következő években sikerüljön meggyőzni a többséget, engedjenek a nemzetállamiságból, és hogy önállóságot szerezzünk ennek a térségnek. A marosvásárhelyi szenátorjelölt közölte: meggyőződése, hogy a következő időszakban sikerül megoldani a Bernády-iskola és a Mogye ügyét is. Ehhez azonban a magyarság egységes és nagyarányú szavazására van szükség – szögezte le Frunda György.

Lokodi Edit Emőke képviselőjelölt is arra figyelmeztetett, nagy bajba kerülhet a magyar közösség, ha nem sikerül erős parlamenti képviseletet teremteni, ennek eléréséhez pedig valóban nagyarányú összefogás szükséges.

Az RMDSZ szenátor és képviselőjelöltjeinek beszédei után fellépett a Napsugár táncegyüttes, a rendezvény az RMDSZ országos kampánydalával, az „Együtt, most!” című dallal zárult, amelyet a népszerű dalszerző és énekes, Szabó Előd adott elő.