Az RMDSZ Nőszervezet kezdeményezésére a nők védelmére irányuló állásfoglalást fogadott el az Európai Néppárt

2017.12.06. | RMDSZ Nőszervezet

A nők elleni erőszak nem magánügy, hanem az egész társadalom problémája – hangsúlyozza az állásfoglalás, amelyet az RMDSZ Nőszervezetének kezdeményezésére december 5-én az EPP Politikai Közgyűlése is elfogadott Brüsszelben. A dokumentum, amelyet novemberben az Európai Néppárt Nőszervezetének kongresszusa is megszavazott, felvállalja a nők elleni erőszak megszüntetéséért folytatott küzdelmet, arra ösztönzi tagszervezeteit, hogy vegyenek részt saját cselekvési tervvel ebben a folyamatban, továbbá felkéri az Unió tagállamait, illetve azok kormányait az isztambuli keretegyezmény ratifikálására és gyakorlatba ültetésére.

„A NEEEM-kampányunk tapasztalataira alapozva, az elrettentő statisztikai adatokat tekintve – Európában minden harmadik nő találkozik élete során a szexuális vagy fizikai erőszak, illetve a zaklatás valamilyen formájával – egy olyan állásfoglalás elfogadását kezdeményeztük, amellyel az EPP elismeri az ügy súlyosságát, felvállalja, hogy sürgeti tagállamait arra, hogy elfogadják és gyakorlatba ültessék az isztambuli keretegyezményben foglaltakat. Üdvözöljük az Európai Néppárt politikai közgyűlésének döntését, reméljük, hogy a dokumentumban vállaltak mielőbb megvalósulnak, és így, nemzetközi szinten is nagyobb hangsúlyt és figyelmet kap törekvésünk” – nyilatkozta az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, Biró Rozália.

A dokumentum ITT érhető el.