Az RMDSZ programját a magyar emberek írták, ez nem lehet alku tárgya

2012.10.22. | Aktuálpolitika , Parlamenti választások

Az RMDSZ programját a magyar emberek írták, ez nem lehet alku tárgya

Az RMDSZ nem tűz ki maga elé minimalista célokat csak azért, mert egy magyar párt elnöke ezt kéri tőle - nyilatkozta Kovács Péter főtitkár Toró T. Tibor EMNP elnök azon nyílt levelével kapcsolatban, amelyben az erdélyi magyar nemzeti minimum elfogadását említi. Az pedig egyenesen cinizmus, hogy Toró az EMNP kampányrendezvényét nevezi meg a találkozás helyszínéül - szögezte le a főtitkár.

Az RMDSZ programja nyilvános, és közép, illetve hosszú távra megfogalmazza a magyar közösség érdekeit, a Szövetség által elfogadott célokat. Ezekből egy tapodtat sem engedünk, ezekért nap mind nap dolgozunk az önkormányzatokban, a parlamentben, és amikor erre lehetőség van, a kormányzatban - fogalmazott Kovács Péter. A tavalyi év folyamán, az Erdélyi Konzultáció által, mintegy 100.000 magyar családhoz jutottunk el, arról beszélgettünk, hogy mit várnak el a Szövetségtől, milyen gondokkal, problémákkal küszködnek, milyen jövőképet fogalmaznak meg saját maguk és a helyi közösségük számára. A mi programunkat a magyar emberek írták. Ebben fellelhetők a különböző autonómiaformák is, a kulturális autonómiától a területi autonómiáig, és mi nem csak hangzatos szólamokat fogalmazunk meg, hanem következetesen cselekszünk ezek megvalósításáért. Mindezt nem írhatja fölül Toró T. Tibor és az általa képviselt pártérdek - hangsúlyozta az RMDSZ főtitkára.

A két szervezet közötti közeledés vonatkozásában Kovács elmondta: a magyar választók egyszer már világosan döntöttek 2012-ben. Hisznek az RMDSZ-nek, elfogadják az önálló indulást, hitelesnek tekintik a Szövetség stratégiáját. A bizalom megszerzése érdekében nekünk is változnunk kellett. És hibáinkból is tanulva most azért dolgozunk, hogy azok érdekeit képviseljük megválasztásunk után, akik magyarként más pártokat támogattak. Mert ez a kötelességünk. Mert, mi nem a pártokkal, hanem a választókkal működünk együtt. Ez az igazi összefogás - zárta nyilatkozatát Kovács Péter.