Az RMDSZ-szel is tárgyalt az Országos Koalíció Románia Korszerűsítéséért vezetősége

2016.02.16. | Képviselőház , Szenátus

Az Országos Koalíció Románia Korszerűsítéséért (CNMR) vezetőivel és tagjaival egyeztetett február 15-én, hétfőn Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője. Az egyeztetésen a koalíció képviselői egy olyan általuk kidolgozott prioritáslistát ismertettek, amely a parlamenti képviselők és szenátorok munkaköreire vonatkozik, és amely meglátásuk szerint olyan kezdeményezéseket tartalmaz, amelyek növelnék a parlament aktivitásának átláthatóságát, valamint megoldásokat kínálnak a gazdaság különböző ágazataiban.

A Szövetség több kezdeményezéssel is egyetért, meglepetésünkre elsők között szerepel a javaslatok között egy olyan, a román állam egységének megerősítésére vonatkozó akcióterv, amely a Nagy Egyesülés századik évfordulójának alkalmával kerülne elfogadásra, és amelynek alapja a nemzeti kisebbségek iránti tolerancia és szociális kiegyensúlyozottság. Egy ilyen akcióterv számunkra csak akkor elfogadható, amennyiben figyelembe veszi a gyulafehérvári nyilatkozat első pontját, miszerint az erdélyi magyarok saját anyanyelvükön érvényesülhetnek az oktatás, az igazságszolgáltatás és közigazgatás terén. Emellett egy olyan internetes kommunikációs platform (online jelenléti-napló) létrehozásával is egyetértünk, amelyen a parlament képviselői területi aktivitásaikról számolhatnának be. Bár a Koalíció tervezetében ez az elképzelés kötelező jelleggel bírna, az RMDSZ e platform használatát önkéntességen alapuló döntéssé tenné. Támogatjuk az állami- és a magánszektor közötti partnerséget előíró törvény (PPP) jóváhagyását, és a holding-törvény mielőbbi megszavazását is” – hangsúlyozta Tánczos Barna az egyeztetés után. Hozzátette, a Koalíció olyan elképzeléseket is megfogalmazott, amelyekkel kapcsolatosan további egyeztetésekre van szükség, ilyen például az egykamarás parlament létrehozása, az összeférhetetlenségi törvény módosítása, valamint a parlament belső rendszabályzatának átalakítása.

Az Országos Koalíció Románia Korszerűsítéséért egyesület célja az akcióterv megismertetése a parlamenti pártokkal, ennek eredményeként pedig egy országos prioritáslista megfogalmazása.