Az RMDSZ szolidaritásáról biztosítja Kerekes Károly képviselőt

2014.01.30. | állásfoglalás

Az RMDSZ szolidaritásáról biztosítja Kerekes Károly képviselőt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség értetlenül áll a hír előtt, hogy Kerekes Károly Maros megyei parlamenti képviselő ellen a legfőbb ügyészség vádat emelt. A képviselő érdekellentét vádjával való bíróság elé állítása igazságtalan és túlzott eljárás, hiszen 2012-ben a vádhatóság ejtette a vádat, lezárta az ügyet, és kimondta: nem minősül bűncselekménynek a családtagok parlamenti irodába való alkalmazása.

A képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvény csupán 2013-ban vezette be az erre vonatkozó tiltást, fegyelmi kihágásnak minősítve az előírás be nem tartását. A vádhatóság eljárása ellentmond az európai uniós joggyakorlatnak, ugyanis a tagállamok egyikében sem tekintik bűncselekménynek az ilyen foglalkoztatást, egyetlen képviselő ellen sem emeltek vádat hasonló esetben.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szolidaritásáról biztosítja Kerekes Károlyt, és bízik a Legfelsőbb Bíróság igazságos döntésében.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára

Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője