Az RMDSZ szórvány cselekvési terve konkrét, megvalósítható és számon kérhető – Elfogadta a Szövetség új irányelvekkel kiegészített szórvány cselekvési tervét az SZKT

2016.02.27. | RMDSZ , Szórvány

Fotó: Banga Előd-Ernő

Konkrét, megvalósítható, számon kérhető alapokra helyezi a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Ügyvezető Elnöksége a 2011-ben kidolgozott, tavaly novemberében új irányelvekkel kiegészített szórvány cselekvési tervét, amelyet február 27-én, szombaton fogadott el a Szövetségi Képviselők Tanácsa. Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnök felszólalásában hangsúlyozta: az RMDSZ-nek a „minden magyar számít” nemcsak egy lélekmelengető szép kifejezés, hanem a nap mint nap megélt valóság. „Emiatt teljesen természetes, hogy nemzetstratégiáról beszélünk a szórványban, hiszen az itt élő magyar emberek sokszor többet tesznek azért, hogy megtartsák nemzeti identitásukat, mint azok, akik számára magyarságuk megélése sokkal kevesebb akadályba ütközik, hisz kézügyben van számukra a magyar kultúra, a magyar oktatás, a magyar sajtó, és anyanyelvükön élik meg mindennapjaikat” – tette hozzá.

A 2011. november 12-i, dévai Magyar Szórvány Napján elfogadott Zárónyilatkozat kimondja: „a magyar szórványok kérdése társadalmunk egyik legfontosabb ügye, ezért helyzetüknek javítása, nemzeti identitásuk megőrzése össztársadalmi odafigyelést, összefogást, cselekvést igényel.” Erre reflektálva a Szövetség ügyvezető alelnöke kiemelte, a 2015-ös temesvári Magyar Szórvány Napján bemutatott új irányelvekkel kiegészített cselekvési terv is ennek szellemében készült el. Négy nagy területre összpontosítva fogalmaz meg konkrét feladatokat: kultúra és társadalomszervezés, oktatáspolitika, ifjúság, valamint sajtó.

Az új cselekvési tervet az „újratervezés” jegyében széleskörű konzultációval dolgozták ki, amelyhez hozzájárultak az RMDSZ megyei szervezetei, civil szervezetek, pedagógusok, ifjúsági szervezeteket, de egyéni hozzászólások, tanácsok is érkeztek. Hegedüs Csilla az új terv két különböző programtípusáról elmondta: a sikeres közösségépítő rendezvényeket továbbviszik, ugyanakkor az új programok között kiemelt helyet szánnak a minőségi magyar oktatás kiterjesztésének, a magyar közösségi terek kialakításának, a tartalmas ifjúsági programoknak, a magyar házak hálózatba szervezésének. A Szövetség beiskolázási kampánya, amely továbbra is kiemelt társadalomszervezési tevékenységként szerepel terveiben, a napokban startol.

A következő négy évben az RMDSZ kiemelt figyelmet fordít a nagyvárosi szórványra, mert ott a legnagyobb az identitásvesztés, a lemorzsolódás. Kísérleti jelleggel először Kolozsváron ültetik gyakorlatba a nagyvárosra kidolgozott elképzeléseket, a tapasztalatok alapján pedig átfogó, pragmatikus programcsomagot dolgoznak ki. „A szórványban működő magyar nyelvű nyomtatott sajtó támogatását is fontosnak tekinti a Szövetség, ezért a kiadványok megtartására és fenntartására anyagi alapokat különítünk el, felkaroljuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek a szórványközösségek sajtótermékekkel való ellátását biztosíthatják” – részletezte Hegedüs Csilla.

A konzultáció során határozottan úgy éreztem, hogy bízunk egymásban, tudjuk, hogy nem a közös kesergés, elméleti tervezés, hanem a közösen végzett munka viszi előbbre a magyar szórvány sorsát. Arra kérem, a jövőben is a mindennapi munkájukkal is támogassák a magyarság megmaradását a szórványbanösszegezte a Szövetség ügyvezető alelnöke.

A Szövetség szórványra vonatkozó cselekvési tervének végrehajtása, gyakorlatba ültetése az Ügyvezető Elnökség feladatkörébe tartozik.