Az RMDSZ támogatja a Gabriel Oprea elleni bűnvádi eljárás elindítását (AUDIÓ)

2016.02.01. | Szenátus

Az RMDSZ támogatja a Gabriel Oprea elleni bűnvádi eljárás elindítását (AUDIÓ)

Mind a szenátus jogi bizottságában, mind pedig a szenátus plénumában az RMDSZ támogatja a volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, Gabriel Oprea elleni bűnvádi eljárás elindításának jóváhagyását. A hatalommal való visszaélés az egykori miniszter esetében rossz fényt vet a politikusokra, amellyel mi nem tudunk egyetérteni – nyomatékosított Tánczos Barna, a Szövetség szenátusi frakcióvezetője február 1-jén, hétfőn.

Mint ismeretes, a politikus ellen felmerült a gyanú, hogy sorozatosan illegálisan kért rendőri kíséretet önmaga és más személyek számára, mint például azon az október 20-i útján is, amikor konvoja egyik tagja, egy motoros rendőr életét vesztette.

Mivel egy olyan témáról van szó, amely nemcsak a román, de a magyar közvéleményt is érdekli, fontosnak tartjuk, hogy világos álláspontot fogalmazzunk meg az RMDSZ részéről: támogatjuk az ügyészek kérését, hiszen úgy gondoljuk, az Oprea-ügyet ki kell vizsgálni, amennyiben bíróságra kerül, hagyni kell, hogy jogerős döntés szülessen” – részletezte a Szövetség szenátora. Rámutatott: nem korrupciós ügyről van szó, hanem egy olyan bűnvádi eljárás elindításáról, amely alapja Gabriel Oprea miniszteri munkája, olyan hatalommal való visszaélés, amely kapcsán felmerült a gyanú.

Tánczos kiemelte: egy miniszter tevékenysége sem szólhat arról, hogy önmagát az állampolgárok és a törvény fölé helyezze, a hatalommal való visszaélés Gabriel Oprea esetében negatív fényt vet a politikusokra, amellyel az RMDSZ nem tud egyetérteni.

Hanganyag:
Tánczos Barna nyilatkozata