Az RMDSZ támogatja az energiahatékony közúti járművek használatát

2013.04.09. | Környezetvédelem , Energia
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ támogatja az energiahatékony közúti járművek használatát

Románia beépítette jogrendszerébe azt az Európai Uniós direktívát, amely a tiszta és energiahatékony közúti járművek használatának előmozdításáról szól.  A Képviselőház keddi ülésén elfogadta azt a törvényt, amely az energiatudatos gépkocsik használatát szorgalmazza a közintézmények és a lakosság körében.

Az európai irányelv előírja az ajánlatkérő szervek és az egyes piaci szereplők számára, hogy a közúti járművek beszerzésekor vegyék figyelembe a járművek teljes élettartamához kapcsolódó energetikai és környezeti hatásokat, beleértve az energiafelhasználást, valamint a szén-dioxid- és bizonyos szennyezőanyag-kibocsátást azzal a céllal, hogy ez ösztönözze és előmozdítsa a tiszta és energiahatékony járművek piacát, továbbá javítsa a szállítási ágazatnak az Európai Közösség környezetvédelmi, éghajlat- és energiapolitikájához való hozzájárulását.

Antal István parlamenti képviselő, a Képviselőház Ipari és szolgáltatásügyi bizottságának titkára elmondta: „az elfogadott törvény értelmében kedvezményben részesülnek azok a személyek és intézmények, akik energiatakarékos gépkocsi mellett döntenek. Az RMDSZ által kezdeményezett Roncsautó-program is hozzájárult a tisztább közlekedés megvalósításához, a ma elfogadott törvény kifejezetten támogatja a környezettudatos gépjárművek vásárlását. Az új gépjárműveket a Roncsautó kuponok által is meg lehet majd vásárolni”

A képviselő ugyanakkor elmondta, hogy a tagállamok számára a csomaghoz tartozó irányelv-tervezet 2020-ra kötelező célokat tűz ki a töltőállomások minimális számáról.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.