Az RMDSZ Udvarhelyszéki területi szervezetének közleménye

2012.04.20. | Udvarhelyszék
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Közlemény   

A 2012-es helyhatósági választások előkészületei során az Udvarhelyszéki RMDSZ-ben befejeződött a jelöltállítás folyamata.

A jelöltek kiválasztása minden esetben a helyi RMDSZ szervezeteinek döntései alapján, valamint a helyi közösségek érdekeinek széleskörű figyelembe vételével történt. A jelöltek kiválasztása és rangsorolása a Szövetség által elfogadott alapelveknek megfelelően zajlott.

A huszonhat közigazgatási egységből, huszonötben (huszonkét községben és három városban) állított polgármesterjelöltet és teljes tanácsosi jelöltlistát az RMDSZ.

Székelyderzs községben a független polgármester jelöltet támogatjuk a teljes RMDSZ tanácsos jelöltlistával együtt.

A jelöltállítás során különleges helyzet alakult ki Parajd községben. Az előzetesen elvégzett három közvélemény kutatás egyértelműen a jelenlegi, függetlenként megválasztott és a RMDSZ által támogatott polgármester 60 százalékos esélyét vázolta, a helyi szervezet elnöksége által javasolt jelölttel szemben, aki a szavazok 22 százalékát tudhatja magáénak.

A helyi szervezet vezetői sorozatos egyeztetések ellenére sem voltak hajlandóak elfogadni ezt a tényt, nem voltak hajlandóak elfogadni a legnépszerűbb személy polgármesteri tisztségbe történő jelölését és ennek a helyzetnek megfelelő közös tanácsos jelöltlista összeállítását.

Az udvarhelyszéki RMDSZ elnöksége, 2012. április 18-án kielemezte a jelenlegi helyzetet és a Szövetségi Alapszabályzat V. fejezet, 16. cikkelyének, 8. bekezdése alapján melynek értelmében „..a Szövetség érdekeivel ellentétes cselekedetek esetén a területi/megyei elnök tisztújítást írhat ki.”, a Szövetség felső fórumaiban történő konzultáció után azonnali hatállyal tisztújítást rendelt el a Parajdi szervezetben.

Az ideiglenes elnöki teendők ellátását, valamint a tisztújítás megszervezését Sándor Kálmán széki ügyvezető elnök hatáskörébe helyezte át.

Az SZKT február 25-én Marosvásárhelyen tartott ülésén a 2012-es helyhatósági választások előkészítésére vonatkozó „Határozat a 2012-es helyhatósági választások előkészítéséről” című dokumentum I. fejezet, 3. cikkelyének, 3. bekezdése alapján „A polgármesterjelöltre illetve a községi/városi tanácsosi listára vonatkozó végső döntést a Területi Állandó Tanács hozza meg, amely a községi/városi szervezetek döntését 2/3 -os többséggel módosíthatja.”

A határozat értelmében 2012. április 26-án 17 órára a széki elnök összehívta az Udvarhelyszéki Választmányt, amely során végső döntés születik az Udvarhelyszék megyei tanácsos jelöltlista sorrendjéről, a helyi szervezetek polgármesterjelöltjeiről és tanácsos jelöltlistáinak elfogadásáról, valamint az elnökség által javasolt parajdi jelöltlista összetételéről a következők szerint:

Polgármester jelölt: Bokor Sándor. Tanácsos jelöltek: Bokor Sándor, Németh László, Szász Edith, Kopac Sándor, Sebestyén József, Nyágrus László, Molnár József, Nagy Endre, Horváth István, Simófi András, Kacsó Levente, Szabó János, Szitás Dénes, Ungvári Károly, Fülöp Károly, Nagy Gábor, Szász László.

 

Az Udvarhelyszéki RMDSZ Elnökségének nevében

Dr. Verestóy Attila

Elnök

 

 

 

Székelyudvarhely, 2012. április 20.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.