Az RMDSZ üdvözli az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia-ellenes Bizottságának Romániáról szóló jelentését (AUDIÓ)

2014.06.03. | RMDSZ , Kisebbségvédelem , Európai Bizottság , Diszkrimináció
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ üdvözli  az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia-ellenes Bizottságának Romániáról szóló jelentését (AUDIÓ)

"Mint ezt már az előző években is érezhettük, most ismételten beigazolódott, hogy az Európa Tanács odafigyel a romániai nemzeti közösségek, ezen belül a magyar közösség jogainak betartartására” – reagált Markó Attila, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia-ellenes Bizottságának (ECRI) ma nyilvánosságra hozott jelentésére. Amint a neve is mutatja, ECRI az Európa Tanács egyik legfontosabb szakintézménye, ötévente készít időszakos jelentéseket a tagállamok kisebbségi jogi helyzetéről, ezekben kiemelten a többség–kisebbség viszonyát, a rasszizmust, idegengyűlöletet és intoleranciát vizsgálja.

A ma közzétett jelentés – érthető módon – a legtágabb teret a roma közösség jogai és helyzete vizsgálatának szenteli, ám igen fontos témákat érint a magyar közösség valamint az egyházi és közösségi vagyon visszaszolgáltatás területén is.

 

"Az Európa Tanács által nemrég elfogadott Kalmár-jelentés után ez a dokumentum újabb bizonyítéka annak, hogy amit a romániai magyar közösség kér, az teljes mértékben összeegyeztethető az európai standardokkal és gyakorlattal. Az Európa Tanács osztja a magyar közösség véleményét, megérti és támogatja igényeit. Ilyen értelemben kifejezetten üdvözlendő, hogy az ECRI – korábbi jelentéseihez hasonlóan – most is határozottan kiáll az egyházi és közösségi javak visszaszolgáltatása mellett. Ennek a jelentősége azért is kiemelkedő, mert ezúttal például konkrétan megemlíti a Székely Mikó Kollégium ügyét, mint megoldatlan problémát” - hangsúlyozta Markó Attila.

 

A képviselő rámutatott, hogy az idei jelentés ,,növekvő feszültségnek” minősíti az állam régióátszervezési törekvéseit, amelyek a magyar közösségben aggodalmat váltottak ki, ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy az egyre erőteljesebb székelyföldi autonómiatörekvéssel szemben a román hatóságok elutasítóan viszonyulnak. A jelentés ennek kapcsán részletesen kitér arra, hogy Romániában akadályozzák a közösségi szimbólumok használatát, és azt is kifejti, hogy a trikolóros diáklány gesztusát provokációként értékeli. Ezért felkéri a román hatóságokat, hogy aktívan járuljon hozzá az etnikai feszültségek feloldásához, és tegye lehetővé a regionális és közösségi szimbólumok használatát.

 

,,Bár ezek a jelentések nem vonnak maguk után sem szankciókat, sem pedig a tagállamok részéről kötelező magatartást, mégis úgy értékeljük, hogy ez a dokumentum egyértelmű jelzéseket fogalmaz meg Románia irányába arra vonatkozóan, hogy még mindig vannak megoldatlan problémák. Véleményem szerint ezzel a jelentéssel, amely a Kalmár-jelentést félreérthetetlenül és logikus módon követi, az Európa Tanácsban egyértelműen áttevődött a hangsúly a közösségi jogok, a kollektív jogok, az autonómia irányába. Nagyon fontos számunkra, hogy ezt az elmozdulást felhasználjuk a további itthoni politikai cselekvésünkben, ezáltal is megpróbáljunk ráerősíteni erre a kedvező európai hangulatra, hisz csak ily módon érhetünk el áttörést az Európai Unión belül is” - összegzett Markó Attila

 

A jelentés szövege angol és román nyelven az alábbi linken érthető el:

http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Library/PressReleases/160-2014_06_03_Romania_en.asp  

Hanganyag:
Markó Attila nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.