Az új kormány feladata: az eddigi eredmények tudatosítása

2012.02.09. | Aktuálpolitika

Az új kormány feladata: az eddigi eredmények tudatosítása

A most hivatalba lépő kormány feladata, hogy tudatosítsa a lakosságban az elmúlt két év szükséges, de olykor fájdalmas intézkedéseinek mostanra látható pozitív hatását – mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakióvezető-helyettese a Parlament két háznak együttes ülésén, amelyen az új kormány beiktatásáról tárgyaltak a honatyák.

Ennek a kormánynak tudnia kell, hogy egyetlen szükséges, de fájdalmas intézkedés, egyetlen reform-lépés sem ér semmit sem az országnak, sem a lakosságnak, ha annak hatására az állampolgár nem érez valami többletet mindennapi életében, a köz- és államigazgatás intézményei által nyújtott szolgáltatásokban. Tömören: ha a fájdalmasan bevezetett, de a társadalom javára feltétlenül szükséges reformot nem követi belátható időn belül valamilyen pozitív változás, akkor félresikerült, hatástalan és haszontalan volt a reform.

Szüség van adminisztratív, de pénzügyi megoldásokra is, a tanügyben, egészségügyben, munka- és igazságügyben elkezdett reformok támogatásáért. Mondom másképp: hiába rúgsz gólt, ha nem fúj a bíróí ha nem írják fel az eredményjelző táblára! Ez a kormány, Tisztelt Kollégák, arra rendeltetett, hogy érvényesítse a berúgott gólokat, felírassa őket az eredményjelzőre, hogy érvényesítse, tudatosítsa az elmúlt időszak kormányzásának eredményeit”- fogalmazott az RMDSZ frakcióvezető-helyettes.

A szenátor felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket, az RMDSZ szerint, a kormánynak feltétlenül meg kell hoznia a közeljövőben: a fizetéscsökkentés jelentős százalékának visszaszerzése, a nyugdíjak lehetséges emelése az első negyedév eredményeinek függvényében, felmentés a közigazgatásban dolgozóknak a visszafizetés alól, a decentralizáció folytatása, valamint az állások felszabadítása az egészségügyben, az oktatási törvény egyes kitételeinek mielőbbi alkalmazása – a kisebbségi oktatásban is, megoldva ezzel a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetet is. Cseke Attila hangsúlyozta, a koalíció „másik tartozása” a Kisebbségek jogállásáról szóló Törvény 2005-ben kidolgozott tervezetének elfogadása, amelyet ebben a törvényhozási ciklusban kell lezárni.

„Minden út elején bizalmat szavazunk. Bizalmunk magától értetődő, azt nem kell kiérdemelni, de – ez biztos – el lehet veszíteni. Szeretném, szeretnénk, ha a kormány nap mint nap igazolná: az RMDSZ politikai „beruházása” ennek a kormánynak a támogatásába a lehető leghelyesebb volt, és ezt a koalíció és az így kialakult kabinet tagjai egyaránt értékelik” – zárta beszédét a szenátor, hangsúlyozva, hogy az RMDSZ parlamenti csoportjai bizalmat szavaznak a megbízott miniszterelnök, Mihai-Răzvan Ungureanu vezette Kormánynak.