Bartók Béláról emlékezett meg Molnár Zsolt a Parlamentben

2015.03.24. | Kultúra , Temes
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Bartók Béláról emlékezett meg Molnár Zsolt a Parlamentben

Március 25-én lesz 134 éve, hogy Nagyszentmiklóson, Temes megyében megszületett Bartók Béla világhírű zongoraművész és zeneszerző. Az évforduló alkalmából Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője a Képviselőház plénuma előtt tett politikai nyilatkozatban emlékezett meg Bartókról, életéről, munkásságáról és annak jelentőségéről.

Március az a hónap, amikor az interetnikus kapcsolatok nagyon érzékennyé válnak Romániában, hisz ekkor ünnepeljük a magyarok nemzeti ünnepét és emlékezünk meg a marosvásárhelyi magyarellenes megtorlás évfordulójáról. Ilyenkor sokan eltekintenek közös értékeinktől és gyűlöletre uszítanak” – fogalmazott a képviselő, aki a gyűlölettel és megosztással szemben Bartók Béla példáját mutatta fel mint a kultúrák együttélésének szimbólumát. „Kevesen tudják, hogy Bartók volt az első világhírű zeneszerző, akinek művein keresztül a nagyvilág megismerhette a Bánságban élő románok, magyarok, németek, szerbek és bolgárok népzenéjét.  Példája azt mutatja, hogy bátran alapozhatunk egymás kultúrájára, ha értéket akarunk teremteni a világban” – mondta Molnár Zsolt.

 

Bartók Béla üzenete, habár egy teljesen más korból származik, azt tudatosítja bennünk, hogy nem a különbségeinkre kell hangsúlyt fektessünk, hanem azokat az értékeket kell felmutatnunk, amelyek egy jobb világ felé irányítanak mindannyiunkat” – emelte ki a képviselő, aki zárszóként elismerően nyilatkozott azoknak a helyieknek a munkásságáról, akik Nagyszentmiklóson ma is ápolják Bartók hagyatékát. „Bartók zenéjét a világ legnevesebb színpadain játsszák ma is. Romániában kevésbé. Túlságosan arra figyelünk, ami elválaszt bennünket, ahelyett, hogy tudatosítanánk közös értékeinket” – zárta mondanivalóját Molnár Zsolt.

 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.