Befejeződött az uniós élelmiszersegélyek kiszállítása Hargita megyében

2011.12.08. | Hargita , Szociális
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Befejeződött az uniós élelmiszersegélyek kiszállítása Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa december 8-án befejezte az Európai Unió Készenléti Alapjából érkező idei élelmiszersegély-csomagok kiszállítását a helyi tanácsokhoz.

A szeptemberben elkezdett szállítmányozást a megye legtávolabbi pontjaival kezdték, és a több mint három hónap alatt Hargita megyében összesen 477,033 tonna lisztet, 334,018 tonna kukoricalisztet, 70,064 tonna száraztésztát, 37,268 tonna kekszet, 293,766 tonna rizst és 61,187 tonna tejport szállítottak ki a településekre. A segélyre a munkanélküli-segélyben részesülők, a garantált minimálbérre jogosult személyek, a 400 lejnél kevesebb nyugdíjú idősek, illetve a nem intézményesített, súlyos fogyatékkal élők jogosultak. A tavalyi évhez hasonlóan a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) által megvásárolt élelmiszereket Hargita Megye Tanácsa raktározza és szállítja ki a helyi tanácsokhoz, amelyek kiosztják az arra jogosult helybélieknek.

 

 

Kiemelt figyelem a gyermekvédelmi rendszert elhagyó fiataloknak - Átmeneti elhelyezést nyújtó szociális központ létesül Csíkszentmártonban

A gyermekvédelmi rendszert elhagyó fiatalok szociális beilleszkedését segíti az a pályázat, amelyet december 8-án mutatott be a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Elekes Zoltán, a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője. A csíkszentmártoni multifunkcionális, átmeneti elhelyezést nyújtó szociális központ létesítése című projektre, Borboly Csaba elmondása szerint, az RMDSZ közbenjárásának és a kormányzati szervekkel való jó kommunikációnak köszönhetően egy hónap alatt sikerült megszerezni a pénzügyi támogatást. A pályázatot a Világbank, a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) és Románia kormánya támogatja. A támogatás teljes értéke 196 431 euró, amelynek 15%-át Hargita Megye Tanácsa, 85%-át pedig a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium biztosítja

– Minden Hargita megyei, székelyföldi ember számára biztosítani kell a lehetőséget és jogot a normális élethez – nyilatkozta a tanácselnök. – Kiemelt figyelmet kell fordítani mindazokra, akik önhibájukon kívül valamilyen fogyatékossággal születtek, vagy hátrányos családi környezetből kerülnek ki. Ezeknek a gyerekeknek 0–3 évig fejlesztőközpontokban biztosítjuk a lehetőséget a társadalmi integrációra, majd 3 éves kortól kezdődik a nevelési-oktatási időszak, óvodától az egyetemig. Tehát maximum 26 éves korukig lehetnek ebben a rendszerben, de aztán kikerülnek, és ha nem figyelünk oda rájuk, problémát jelenthetnek önmaguk és más emberek számára is, hisz fennáll a bűnözés vagy a munkanélküliség veszélye. Ezért szükséges egy védett rendszer kialakítása az intézményből kikerült fiatalok számára, amelyben segítséget kaphatnak életmód, munkahelyi tanácsadás, háztartási munka, pénzkezelés terén. Szeretnénk munkahelyeket is felajánlani számukra, olyan munkahelyeket, amelyekre van igény. Nem kell mindenki orvos, ügyvéd, közgazdász legyen. Bízom benne, hogy létre tudunk hozni egy megyei szociális szövetkezetet, amelyen keresztül biztosítani tudjuk a foglalkoztatásukat, hogy képesek legyenek önmagukról gondoskodni, családot alapítani és a társadalom hasznos tagjává válni.

Elekes Zoltán igazgató bemutatta a projektet, amelynek során egy három házból álló, multifunkcionális szociális központot létesítenek Csíkszentmártonban. Ez átmeneti jelleggel, legfeljebb hároméves időtartamra teljes körű ellátást biztosít 12 fiatalkorú számára. Az intézmény működése során a fiataloknak olyan szakosított tevékenységekben, pszichológiai és szakmai-szociális tanácsadásban lesz részük, amelyek segítik őket az önálló életre való felkészülésben, a szakmai készségek kialakításában. Az önálló életvezetés kialakítása érdekében az intézmény további szolgáltatásokat biztosít a fiatalok számára: információnyújtás, ügyintézés, tanácsadás a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatásokhoz való hozzájutás érdekében, fiatal személyek munkavégzését, munkavállalását segítő szolgáltatások elérhetőségének, igénybevételének az elősegítése, az önálló életvitelre vonatkozó tanácsadás, az életvezetés segítése, a változásokhoz való alkalmazkodás segítése, munkaerő-piaci tanácsadás, a munkaerő-piacra való belépés ösztönzése.

A csíkszentmártoni multifunkcionális, átmeneti elhelyezést nyújtó szociális központ szolgáltatásait azok a fiatalok vehetik majd igénybe, akik 18–35 évesek, és elhagyták vagy el fogják hagyni a gyermekvédelmi rendszert. A projekt megvalósításának időtartama 15 hónap: 2011. november 7 – 2013. február 1.