Bemutatkozott a FUEN új elnöke az Európai Parlamentben

2016.06.09. | FUEN

Bemutatkozott a FUEN új elnöke az Európai Parlamentben

Vincze Loránt FUEN-elnök az Európai Parlament Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek frakcióközi munkacsoportjának (Minority Intergroup) ülésén vett részt június 9-én, csütörtökön Strasbourgban. A FUEN új elnökét a Kisebbségi Intergroup társelnöke, Gál Kinga (Európai Néppárt képviselőcsoport) köszöntötte: „örvendetes, hogy Vincze Loránt révén közvetlen kapcsolatunk van a FUEN-nel és bízom benne, hogy termékeny lesz az együttműködésünk a szervezettel."

„Megtisztelő számomra és egyben óriási felelősség a FUEN elnökének lenni, amely a legrégebbi, legnagyobb és legismertebb ernyőszervezete az európai őshonos kisebbségeknek” – mondta Vincze Loránt, aki hangsúlyozta, hogy a 35 európai országban élő 93 kisebbség különböző gondokkal szembesül, de a FUEN egységesen szólal fel érdekükben az európai intézmények előtt.

Arra kérjük az Európa Tanácsot, hogy szankcionálja az országjelentések késedelmét, valamint a Kisebbségi Keretegyezmény és a Nyelvi Charta be nem tartását, az Európai Uniót pedig arra kérjük, hogy egységes jogi keretet hozzon létre az őshonos kisebbségek védelmére" – fejtette ki a FUEN álláspontját az új elnök. Véleménye szerint ezeket a célokat követik a frakcióközi munkacsoportba tömörülő EP-képviselők is, ezért stratégiai partnerséget ajánlott a FUEN nevében,  amelynek révén közösen kezdeményeznek olyan EU-s eszközöket, amelyek az európai kulturális és nyelvi sokszínűség védelmét célozzák. „Készen állunk minden segítséget megadni az Intergroupnak, beleértve hálózatunkat és szakértésünket" – fogalmazott Vincze Loránt, megköszönve az Intergroup tagjainak eddigi támogatását.