Bemutatkoztak az RMDSZ kolozsvári szenátorjelöltjei

2012.11.15. | Kolozs , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Bemutatkoztak az RMDSZ kolozsvári szenátorjelöltjei

László Attila alpolgármesteri tapasztalataira alapoz, Eckstein-Kovács Péter az adóemelés és a korrupció ellen száll harcba – derült ki a két kolozsvári szenátorjelölt tegnapi közös bemutatkozó sajtótájékoztatóján a főtéri Corso kávéházban.

Eckstein-Kovács Péter elmondta, hogy már a helyhatósági választások alatt is együtt dolgoztak László Attilával, és most ketten fedik le a két kolozsvári körzetet szenátorjelöltként. Ő a Monostor, a Hajnal és a Donát negyedért, valamint a Főtérért felel, a választóvonalat pedig a Tordai út képezi a két körzet között. Kifejtette, hogy az országos és regionális kérdéseken túl (alkotmánymódosítás, közigazgatási átszervezés stb.), szívügyének tartja a környezetvédelmet, főleg a verespataki ciánalapú kitermelés ellen harcol. Fontos célkitűzése ugyanis, hogy a közügyekben is ökológiai szempontok érvényesüljenek – hangsúlyozta. Eckstein-Kovács Péter kiemelte: küzdeni akar a korrupció ellen, jelszava: „El a kezekkel az igazságszolgáltatásról!” Az átlagbérekkel és a nyugdíjjakkal kapcsolatban az RMDSZ szenátorjelöltje leszögezte: aki sokat ígér, az hazudik. Ő azonban mindig az állampolgárok igényeit fogja szem előtt tartani, és ígéretet tett arra, hogy az adóemelésre a kezét nem fogja felemelni a parlamentben. Választási programja egy kutatás eredményét tükrözi, és az emberek igényeire reflektál – tájékoztatott az RMDSZ szenátorjelöltje, aki az ördöggel is hajlandó szövetkezni az észak-erdélyi autópálya építésének folytatása érdekében. Eckstein-Kovács Péter végezetül leszögezte: épp itt az ideje, hogy Kolozsvárnak magyar képviselője és szenátora legyen.

László Attila elmondása szerint az elmúlt négy évben Kolozsvár alpolgármestereként alkalma volt megismerni a kolozsváriak nehézségeit, problémáit, céljait és álmait. Tanulságosnak nevezte ezt az időszakot, amit becsületesen végigdolgozott, és bizonyos kérdésekben jelentős előrelépéseket tapasztalt. Például az ő alpolgármestersége idején sikerült visszaszolgáltatni több mint 4700 hektár mezőgazdasági területet és 3000 ingatlant a jogos tulajdonosoknak. Közben 800 emberrel dolgozott együtt a városházán egy rendkívül zsúfolt és viharos időszakban, amikor négy év alatt három polgármester váltotta egymást a város élén. Kifejtette, hogy ez idő alatt igyekeztek megoldani, vagy legalább enyhíteni a lakosság nehézségeit és problémáit. Már megtapasztalta a kettős beszéd kellemetlen vonatkozásait, mint például amikor valaki decentralizációról beszél, közben pedig centralizál – hangsúlyozta László Attila, kiemelve, hogy alpolgármesterként sokszor észlelhette, hogy a helyi tanács döntéseit felülbírálta a kormány, mint tette például a szociális munkások és a közalkalmazottak bérének csökkentése esetén. Ezeket a döntéseket a törvényeknek megfelelően el kellett fogadnia ugyan, de nem értett egyet velük – tette hozzá.

Kolozsvár volt alpolgármestere elérkezettnek látja az időt arra, hogy végre beszéljenek arról, mely állami intézményekre van szükség valójában. László Attila úgy tartja, hogy a prefektúra intézménye fölösleges. Bemutatkozója során kifejtette, hogy az adókból befolyt összegek visszaosztási hányada a jelenlegi szinten nem tartható fenn. Hozzátette, arról is érdemes gondolkodni, hogy a Kolozsváron számos munkahelyet teremtő kisvállalkozókon hogyan lehet segíteni. Továbbá az alkotmánymódosítással kapcsolatban beszélni kell az együttműködési formákról, a közigazgatási átszervezés során pedig mérlegelni kell a települések együttműködését, a régiók megfelelő kialakítását, és a nagyvárosi területek megszervezését. Elsődleges céljának az erdélyiek, ezen belül a kolozsváriak érdekeinek képviselését tartja, főleg a központi költségvetésbe befizetett visszaosztott összegek hányadának növelése által. László Attila elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan projekteket mellőz a jelenlegi kormány, mint az észak-erdélyi autópálya vagy a Kolozsvári Regionális Kórház ügye, amelyek fontosak a magyar közösségnek is. A választások során célja, hogy mozgósítsák a magyar közösséget, a kampány alkalmával 30-35 ezer lakásba szeretnének eljutni. Hangsúlyozta, hogy minden választás egyfajta népszámlálás, amikor a magyarság megmutathatja valós erejét. László Attila végül köszönetet mondott annak a kétszáz fiatalnak, akik önkéntesen vállalták, hogy segítik kampánya során.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.