Bende Sándor: könnyítenénk a lovak közutakon történő szállításán

2017.09.29. | Képviselőház

Bende Sándor: könnyítenénk a lovak közutakon történő szállításán

„A jelenleg hatályban levő közutakon történő szállítmányozási tevékenység szabályozására vonatkozó törvény megszorításokkal és sok papírmunkával engedélyezi a lovak szállítását azokban az esetekben is, amikor ezeket nem kereskedelemi céllal utaztatják. Számos lovas egyesület vagy hipoterápiával foglalkozó szervezet nehézségekbe ütközik akkor, amikor lovaikat versenyekre, kiállításokra vagy gyógyászati célból szállítják. Ezen a héten, törvényjavaslatot dolgoztunk ki a jelenleg érvényben levő jogszabályhoz, annak érdekében, hogy mentesítsük a túlzott bürokráciától ezen szervezetek, egyesületek tevékenységeit” – mutatott rá Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője.

A képviselőház iparügyekért felelős bizottságának alelnöke kifejtette, hogy a lovak utaztatása számos szállítási engedélyhez kötött jelen pillanatban

Annak érdekében, hogy ezt lehetővé tegyük, ki kell egészíteni a közutakon történő szállítmányozást szabályzó törvény azon cikkelyét, amely alapján a kivételek közé kerül a lovak utaztatása. Hiszen minden olyan szállítmány, amely meghaladja a 3,5 tonnát, és nem szerepel a törvényben foglalt kivételek között a szállítási engedélyek beszerzése mellett, a gépjármű tulajdonosa és annak vezetője számos technikai előírásnak  kell megfeleljen és időszakos képesítések elvégzésére is köteles” – az RMDSZ parlamenti képviselője, majd hozzátette, hogy Romániában egyre több lovasterápiával foglalkozó egyesület szembesül ezzel a problémával, holott ezek az egyesületek gyógyászati céllal szállítják állataikat.

A Bende Sándor által kidolgozott törvénytervezetet az RMDSZ képviselői mellett, szociáldemokrata és liberális pártok törvényhozói is ellátták kézjegyükkel.