Benedek Zakariás: minőségi szakoktatást, biztos megélhetést kell nyújtanunk fiataljainknak

2016.10.28. | Oktatásügyek , Parlamenti választások

Az RMDSZ további magyar szakiskolák létrehozásán dolgozik, hiszen a megfelelő szakoktatás megélhetést jelent fiataljainknak, a jó szakembereket pedig megbecsülik és megfizetik – jelentette ki Benedek Zakariás, a Szövetség Hargita megyei parlamenti listáján induló szórvány képviselőjelölt október 28-án. A Szövetség szórványjelöltje szerint több szakiskolára, tankönyvekre és jobb felszerelésre van szükség, hogy minden nagyobb településen legyen hozzáférésük a fiataloknak minőségi magyar nyelvű szakoktatáshoz.

Erdélyben nagyon sok a potenciál, a jó munkaerőből hiány van, mindenhol keresik a képzett szakembereket, legyen az szerelő, szakács vagy fodrász. Benedek Zakariás rámutatott: három nagyon fontos elemet kell figyelembe venni a szakiskolák indításához és működtetéséhez – a munkapiac igényeinek felmérését, a megfelelő, hatékony tanterv kidolgozását és a helyi vállalatok bevonását a szakoktatásba.

A munkapiac kérései, ezen belül is a helyi piac igényei szerint kell indítani a szakosztályokat, de a diákok hajlandóságát, érdeklődését is figyelembe kell venni” – szögezte le a képviselőjelölt, majd hozzátette: „szakkollégiumok létesítése lenne a megfelelő lépés, hiszen inkább a vidéki környezetből kerül ki az utánpótlás, a községekből, falvakból vagy akár más megyékből származó tanulók az intézmény közelében lehetnének, nem terhelné őket az ingázás.”

A képviselőjelölt úgy véli, a szakiskolák esetében olyan tanterv kidolgozása szükséges, amely figyelembe veszi az általános műveltséget, megadja legalább egy idegen nyelv alapjait, a hangsúlyt pedig a szaktantárgyakra fekteti. „Gyakorlatiasan oktassanak, nem deriválni vagy integrálni kell tudnia egy szakembernek, hanem egy műszaki rajz elkészítéséhez vagy az asztal megfelelő megterítéséhez kell értenie, olyan dolgokhoz, amelyeket ténylegesen felhasznál a kiválasztott szakmán belül” – hangsúlyozta Benedek.

Harmadik pontként a helyi vállalkozók és vállalatok bevonását említette a gyakorlati háttér biztosításába: „így a cégek a szakmai tudás átadása mellett állást is biztosíthatnának a diákoknak, megadnák nekik a biztonságérzetet, hogy nyugodtan tervezhessék a jövőjüket azzal a tudattal, hogy az iskola elvégzése után biztos megélhetésük lesz, képességeiket pedig tovább fejleszthetik. Ezt leginkább a helyi vállalatokkal együttműködve lehetne megadni a fiataloknak, és nem utolsó sorban a cégek is nyernének belőle, hiszen olyan megbízható, jó szakembereket alkalmazhatnak, akiknek a képzéséhez maguk is hozzájárultak.”

A helyi önkormányzatok kezében kell hogy legyen a döntés, a szakiskolák működtetésének egyik feltétele pedig az, hogy olyan oklevélhez jusson a diák, amely hivatalosan elismert, és értékesebb az egyszerű kurzusok elvégzésekor kiállított okiratoknál – összegzett a képviselőjelölt. Hozzáfűzte: „a magyar diákok számára magyar nyelven is biztosítani kell a szakoktatást, hiszen egyes helyeken kimondottan szükség van a magyar munkaerőre, a megfelelő képzéssel, hivatalos oklevéllel pedig biztos pályán indulhatnak el. Ez hozzásegítene ahhoz, hogy fiataljaink itthon tervezzék jövőjüket, a külföldön dolgozók pedig ne vessék el a hazatérés gondolatát. Ezért is harcolni fogok a szórványvidéken és Hargita megyében egyaránt: legyen jobb és biztonságos jövője gyerekeinknek, fiataljainknak itthon, Erdélyben.”