Benyújtotta alkotmánymódosító javaslatait az RMDSZ

2013.05.14. | Alkotmány

Benyújtotta alkotmánymódosító javaslatait az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi és szenátusi frakciói ma, május 14-én benyújtották az Alkotmánymódosító javaslataikat.

Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője, az alkotmánymódosító szakbizottság tagja elmondta, hogy a Szövetség javaslatai négy nagy témakört érintenek. “A mai nap folyamán az iktatták az RMDSZ alkotmánymódosító javaslatait, amelyek általános jellegű, nemzetpolitikai, a decentralizációval kapcsolatos, illetve az igazságszolgáltatási rendszerre vonatkozó módosításokat tartalmaznak” – fejtette ki a Kolozs megyei elöljáró, majd hozzátette: „A nemzetpolitikai jellegű módosító javaslatok között szerepel a nemzetállam fogalmának törlése és a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezőkként történő elismerése. Javasoljuk ugyanakkor a regionális nyelv használatát azokon a területeken, ahol egy nemzeti kisebbség jelentős arányban van jelen, a kisebbségek arányos jelenlétét az állami intézményekben, valamint a helyi autonómia intézményesítését a helyi önkormányzatok által, illetve a sajátos hagyományokkal rendelkező régiók különleges jogállásának sarkalatos törvénnyel való elismerését. Továbbá a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája és a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló keretegyezmény előírásait alkotmányos rangra szeretnénk emelni és javasoltuk a kötelező konzultációt kisebbségeket érintő kérdésekben” – tájékoztatott Máté András.

A RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Szövetségnek az állam működésére vonatkozó javaslatiból kiemelte: „Azt szeretnénk, hogy a szenátus és a képviselőház megmaradjon, de a szenátus a régiók képviselte legyen, jól elkülönített kompetenciákkal. A parlamentáris köztársaságot hoztuk előtérbe és javasoltuk azt is, hogy az államelnököt a parlament válassza meg kétharmados többséggel”. Máté András összegezte az igazságszolgáltatási rendszerre vonatkozó módosító javaslatokat is: „Azt kellene elérni, hogy igazságszolgáltatás terén az ügyészek ne magiszterként szerepeljenek, hanem az állam érdekeit képviselve legyenek jelen a büntetőperekben és az igazságügyi minisztérium fennhatósága alatt dolgozzanak”.

Hanganyag:
Máté András Levente nyilatkozata