Biró: a hallássérültek és siketnémák teljes körű társadalmi beilleszkedésének elősegítése mindannyiunk feladata és kötelessége

2015.10.02. | Szenátus

A jelnyelvet használó személyek független életvitelét támogató képzési központ képviselőit, valamint a romániai siketnéma közösség képviselőit fogadta a héten a szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottsága, miután a központ vezetői és tagjai szeptember 29-én a román parlament épülete előtt tüntettek a fogyatékossággal élő emberek jogsértései miatt.

A találkozón elhangzott: a romániai siketnéma közösség tagjait mind a közügyekben, mind az oktatásban, mind pedig a felnőttképzések során hátrányos megkülönböztetések érik. „A speciális oktatásban a felvételik, a vizsgák egészségügyi szakemberek bevonása nélkül történnek, s míg egyes helyeken a Braille-írás biztosítva van a vak gyerekek részére, a hallássérült gyerekek nem vizsgázhatnak jelnyelvvel. Az oktatási rendszer tehát különbséget tesz a fogyatékossági típusok között is” – érveltek a Képzési Központ képviselői. Elmondták, míg az összes EU-tagállam hajtási jogosítványt biztosít a hallássérült személyek számára, Romániában az egészségügyi minisztérium folyamatosan akadályokat állít ezen előrelépés megvalósításában. „Emellett a 113-as hívószám is bonyolult eljárás egy siketnéma személy számára, a rendszer nincs praktikusan kigondolva, arról nem is beszélve, hogy a mentővel nem jön jelnyelvi tolmács” – tették hozzá.

A szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának tagjai egy partnerségi megállapodást ajánlottak fel a jelenlevőknek, amelyben vállalják, hogy a jövőben kiemelt hangsúlyt fektetnek a hallássérültek és siketnémák társadalmi, kulturális, oktatási és szakmai igényeinek kielégítésére. „Kiemelt fontosságúnak tartom, hogy az érintettek tapasztalatára alapozva kezdeményezzünk törvénymódosításokat, partnerséget, és állandó kapcsolatot építsünk ki érdekvédelmi szervezeteikkel annak érdekében, hogy a mindennapi életben észlelt akadályokról, korlátokról értesülve cselekedhessünk jogaik betartása érdekében. A társadalomba való teljes körű beilleszkedésük lehetővé tétele és segítése sürgős kötelességünk” – hangsúlyozta a találkozón Biró Rozália, a bizottság elnöke.