Biró Rozália a fizetéses poliklinikák ügyében interpellált

2013.02.27. | Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Biró Rozália a fizetéses poliklinikák ügyében interpellált

Biró Rozália, az RMDSZ szenátora interpellációt intézett kedden, február 26-án az egészségügyi miniszternek, a fizetéses poliklinikák működését szabályzó 532/91-es számú kormányrendeletet illetően. A Bihar megyei szenátor írásban kért felvilágosítást a minisztertől a fizetéses poliklinikák körül kialakult helyzetet illetően, mely szerint az Egészségügyi Minisztérium 2011 és 2012-es évre utólagosan igényelné  jövedelmük 6 százalékának a befizetését.

Biró Rozália elmondta, hogy az 532/91-es számú kormányrendeletet értelmében a fizetéses poliklinikák saját bevételükből tartják fenn magukat, és a kormányrendelet 9-ik cikkelye szabályozza azt, hogy a saját bevételeikből 6 százalékot adjanak át az Egészségügyi Minisztériumnak egy fejlesztési alap létrehozása céljából. „Létezik egy egyezség, amelyet 1999 novemberében az Egészségügyi Minisztérium, a megyei egészségügyi igazgatóságok, valamint a hatáskörünkben működő fizetéses poliklinikák kötöttek, amely szerint a szakminisztérium nem kéri a kormányrendelet által szabályozott 6 százalék fizetését. Ennek megfelelően a minisztérium költségvetésében nem jelenik meg bevételként ez az összeg” – taglalta Biró a fizetős poliklinikák körül kialakult helyzetet, majd felhívta a figyelmet a Számvevőszék azon megállapítására, melynek értelmében a minisztériumnak igényelnie kell a poliklinikák bevételének 6 százalékát. A Számvevőszék jelentése alapján, az Egészségügyi Minisztérium átiratot küldött minden megye egészségügyi igazgatóságához, mely értelmében a poliklinikák kötelesek visszamenőleg a 2011–es és 2012-es évi bevételeikből átutalni a 6 százalékot a szakminisztériumnak.

„Tekintettel arra, hogy az Egészségügyi Minisztérium 466/2005-ös rendelete leszögezte a fizetős poliklinikák szolgáltatási díjait, amelyek a mai napig nem változtak és ily módon lényegesen alacsonyabbak a többi szolgáltató díjainál, a kérdésem Nicolaescu miniszter úrhoz az, hogy ilyen körülmények között miből fizethetik az egészségügyi szolgáltató intézmények visszamenőleg az összegeket? Az interpellációban leírtak szerint felvilágosítást igénylek arról, hogy milyen fejlesztési stratégiája van a minisztériumnak a fizetéses poliklinikákat illetően, valamint arról, hogy etikusnak tartja-e miniszter úr visszamenőleg is kérni a bevételeik 6 százalékát. Javasolom, hogy amennyiben mindezek értékelése után is igényli a szaktárca az utóbbi kétévi befizetéseket, ez esetben a 6 százalékot 2 százalékra csökkentsék” – részletezte kérdéseit illetve javaslatát Biró Rozália szenátor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.