Biró Rozália: a gyermekek egészségügyi és oktatási szolgáltatásaira a mostaninál nagyobb összeget kell elkülönítenünk az állami költségvetésből

2015.11.12. |

Aktívabb szerepvállalás és az átláthatóság növelése a gyermekjog terén címmel szervezett szemináriumot a héten a szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottsága a Salvaţi copiii gyermekvédelmi egyesülettel, amely ez alkalomból elemezte a román államnak a fiatalok oktatására, egészségügyi és szociális támogatására szánt éves költségvetését.

A jelentés kimutatja, a központi szintekről leosztott költségvetési források nem elegendőek e három létfontosságú terület lefedésére, ami a hátrányos helyzetű térségekben nevelkedő gyermekeket különösen kiszolgáltatott helyzetbe juttatja. „Több településen a helyi hatóságok sajnos még mindig saját befektetéseik függvényében, és nem a helyi közösség igényeinek figyelembe vételével állapítják meg ezeket az összegeket" – áll a tanulmányban.

Biró Rozália, a felsőház emberjogi bizottságának elnöke a találkozón egy olyan jogalkotási javaslatot mutatott be, amelynek célja az általános iskolai egységek átláthatóságának növelése, hiszen ez a 2011/1-es oktatási törvény egyik legfontosabb alapelve. Mint elmondta, a törvénytervezet kidolgozásában az Országos Diáktanács képviselői is részt vettek. „A következő periódusban egy hatékonyabb és nagyobb átláthatóságot biztosító támogatási rendszerre van szükség, melyben a gyermekek egészségügyi és oktatási szolgáltatásaira kiszabott költségek jóval nagyobb arányúak, mint a jelenlegi költségvetésben. Emellett egy intézményközi együttműködést kell kialakítanunk, és fontos a témában érintett szakmai civil szervezetek bevonása is” – hangsúlyozta Biró Rozália.