Biró Rozália: a számok mögött emberi életek vannak

2013.11.21. | Emberi jogok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Biró Rozália: a számok mögött emberi életek vannak

A gyermekjogok Romániában történő betartásáról tartott sajtótájékoztatót Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátora Nagyváradon tegnap, november 20-án, a gyermekek jogainak világnapján. A Szövetség partiumi szenátora felhívta a sajtó képviselőinek figyelmét azokra a problémákra, amelyekkel Románia is szembesül a gyermekvédelem terén, majd javaslatokat fogalmazott meg annak érdekében, hogy a jelenlegi helyzetet mielőbb orvosolni tudják országos szinten.

„2001-től kezdődően, november 20-án ünnepeljük a gyermekek jogainak világnapját. Először 1924-ben született nemzetközi nyilatkozat a gyermekjogok védelméről, majd 1959. november 20-án az ENSZ Közgyűlése elfogadta a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot, amely a gyermeknevelés tekintetében joggyakorlati alapot jelent világszinten. Ezt követően 1989. november 20-án elfogadják a New-York-i Gyermekjogi Egyezményt, amelyet 190 ország írt alá. Ez az egyezmény szolgálja a gyermekek jogainak biztosítását és érvényesítését. Sajnálattal állapíthatjuk meg, hogy Romániában ezen jogok védelmére hivatott és szakosodott intézmények úgy végzik tevékenységüket, hogy nem kommunikálnak egymással, tevékenységeik nincsenek összhangban. Ennek az a következménye, hogy nem lehet egy olyan átfogó, országos adatbázist létrehozni, amely alapján a jelen helyzetet értékelni lehet” – mutatott rá Biró Rozália szenátor a sajtótájékoztatón.

 

„Elszomorító, hogy gyermekeink száma évről évre csökken, hiszen 0 és 18 év közötti gyermekek száma 2010-ben 3,96 millió, míg 2013-ban 3,88 millió gyermeket tartunk számon. A csecsemőkori elhalálozás jelentős mértékben csökken, hiszen 1970-ben 21 100, míg 2008-ban ez 2434-re csökkent az egy év körüli gyerekek elhalálozása” – sorolta a különböző szakminisztériumok, gyermekvédelmi igazgatóságok és nemzetközi intézmények adataira hivatkozva a szenátor.

 

Biró Rozália tájékoztatójából kiderült az is, hogy a különböző egészségügyi intézményekben születésükkor vagy későbbi stádiumokban elhagyott gyerekek száma nem csökkent lényegesen, hiszen 2009-ben ezernégyszáz gyermeket hagytak el egy év alatt és az idén év végéig ezerötszáz ilyen eset várható. „Az elhagyott gyerekeket nem sikerült teljes egészében családokhoz vagy nevelő intézményekhez elhelyezni, ezek az intézmények nem hivatottak arra, hogy a gyermek nevelésével foglalkozzanak” – taglalta a Bihar megyei szenátor, majd elmondta, hogy a sérült gyermekek problémaköre is elszomorító adatokkal rendelkezik, hiszen jelen pillanatban az idei márciusi adatok alapján 72777 sérült gyermeket tartanak számon Romániában és ebből összesen negyven ezren részesülnek valamilyen formában oktatásban.

 

„Alapvető gyermekjogok sérülnek ez által, hiszen a gyermeknek az ingyenes oktatáshoz való joga csorbul. Ez az a terület, ahol nagyon sok mindent kell még tennünk, és ezt bizonyítja az UNICEF 2013-as szeptemberi jelentése is, amely kiemeli, hogy egyre nő a gyerekek iskolázatlanságának mutatója, valamint rávilágít arra is, hogy az országban vannak olyan megyék, mint például Krassó-Szörény megye, ahol a megyében élő gyermekeknek 4-5 százaléka sérült, míg az országos átlag e téren 2,7 százalék körül mozog” – ismertette Biró Rozália az UNICEF 2013-as jelentését. Kifejtette, hogy az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapjának jelentése azt kéri Romániától, hogy egy olyan intézmény-keretet hozzon létre, ahol a gyermekek jogait külön monitorizálhatják.

 

A szenátor asszony úgy véli, hogy a Nép Ügyvédjének intézménye elérhetetlen az igénylők szemszögéből, hiszen évente 55-57 beadványt kapnak a gyermekek jogainak a be nem tartásáról és ezek megsértésével kapcsolatosan. „Ezek a számok nagyon elenyészőek ahhoz képest, amit mi Romániában mindennap tapasztalunk”- fogalmazott Biró Rozália. A szenátor asszony arról is beszámolt, hogy az idei márciusi adatok szerint az országban 58.902 olyan család van, ahol a felnőttek külföldön vállaltak munkát, és ez 82.073 gyermeket érint. 45.700 gyermeknek nyújtanak prevenciós ellátást azért, mert elválasztva élnek a szüleiktől, és közel 62.000 gyermek részesül speciális védelemben, akikkel 32.400 alkalmazott foglalkozik.

 

„Látva ezeket az adatokat tudnunk kell azt, hogy itt nem számokról, hanem emberi életekről beszélünk, és ily módon kell megközelíteni ezt a problémát. Benyújtottam egy törvénytervezetet, annak érdekében, hogy egy olyan országos tanácsot hozzunk létre, amely a gyermek-bántalmazás és -kínzás ellen lépne fel. A második javaslatom az, hogy szükséges egy különálló intézmény létrehozása, amely a Parlamentnek alárendelve működne, amelynek keretén belül egy gyermekvédelmi biztost neveznénk ki. December 10-re egy kerekasztal-beszélgetést kezdeményezek a parlamentben, ahová valamennyi érintett szervet és szervezetet meghívunk, és az UNICEF irányelveinek megfelelően egy ezzel kapcsolatos kézikönyv kibocsátását szorgalmazzuk” – fejtette ki Biró Rozália a javaslatait.

 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.