Biró Rozália: az oktatáshoz való jog nem válhat diszkriminációs intézkedések tárgyává

2014.04.01. | Szenátus , Oktatásügyek , Nyelvi jogok , Diszkrimináció
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Biró Rozália: az oktatáshoz való jog nem válhat diszkriminációs intézkedések tárgyává

Biró Rozália mai, április elseji politikai nyilatkozatban hívta fel a Szenátus tagjainak figyelmét arra a november eleje óta érvényben lévő diszkriminatív intézkedésre, amely a Nagy-Britanniában tanulmányokat folytató román illetve bolgár állampolgársággal rendelkező egyetemistákat sújtja. Ennek a rendeletnek az értelmében a brit kormány felfüggesztette a román és a bolgár állampolgárságú egyetemistáknak nyújtott diákhiteleket.

„Az Európai Unió valamennyi tagállamában az egyetemi hallgatók diákhitelre jogosultak a tanulmányi költségeik fedezéséhez, ugyanakkor Nagy-Britanniában ezen felül a megélhetési költségeket fedező hitelre is joguk van a diákoknak. A megélhetési hitel további folyósításának érdekében a román és a bolgár állampolgársággal rendelkező egyetemistáknak igazolniuk kell, hogy három éve a királyság területén élnek. Az igazoló iratok felmutatásával sem sikerült a kérdést megoldani, egyetemistáink megélhetési hiteleinek folyósítása továbbra is várat magára” – ismertette Biró Rozália, az RMDSZ szenátora.

 

A Bihar megyei törvényhozó rámutatott arra is, hogy az érintett egyetemisták száma 7500 fölé tehető, majd ezt követően hozzátette: „Androulla Vassiliou kulturális, oktatási, többnyelvűségi és ifjúsági felelős európai biztos szerint ez csupán egy ideiglenes és adminisztratív rendelkezés, amelynek oka a hirtelen megnövekedett grandok valamint hitelek számában keresendő.” A felsőházi politikus hangsúlyozta, hogy a nagy-britanniai felsőoktatásban részt vevő romániai egyetemistáknak hátrányos megkülönböztetésben van részük, más EU-s tagállamokból származó társaikkal szemben. Emiatt számos diák kerülhet abba a helyzetbe, hogy képtelen lesz folytatni tanulmányait. „Sajnálatos módon – figyelmeztetett Bíró Rozália – számos olyan esetről tudunk, ahol az egyetemistákat nem értesítették hitelek megítéléséért felelős brit hatóságok. Sőt, volt rá példa, hogy olyan esetekben is megvonták a támogatást, amikor az egyetemisták a követelményeknek megfelelően, dokumentumokkal is alátámasztották jogosultságukat, mégis megvonták tőlük a pénzügyi támogatást. A román valamint a bolgár állampolgárok egyenlő bánásmódban kell részesüljenek, más Európai Uniós tagállamok állampolgáraival. Ne felejtsük el, hogy az oktatáshoz való jog, az Európai Unió alapértékei között szerepel, s mint olyan nem válhat diszkriminációs intézkedések tárgyává” – emelte ki a politikus.

 

Az esetek részletes felülvizsgálatában való együttműködésre szólította fel a szenátust Biró Rozália, hiszen, – mint mondta, – egy olyan Európai Uniós országban, amely követendő példaként van számon tartva oktatásügyi tekintetben, nem vezethetnek be ilyen diszkriminációs intézkedéseket.

 

Hanganyag:
Biró Rozália nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.