Biró Rozália: biztonságot a közösségnek, több nőt a döntéshozatalba

2016.04.11. | RMDSZ , Önkormányzati választások , RMDSZ Nőszervezet

Biró Rozália: biztonságot a közösségnek, több nőt a döntéshozatalba

Nők a vezetőtestületekben elnevezést viselte az a kollokvium, amelyet az Európai Néppárt Nőszervezete rendezett április 8-9-én Prágában. Biró Rozália, a Szervezet alelnöke, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, a romániai politikai élet egyik sajátosságaként mutatta be azt a tényt, miszerint az uniós rangsorolásokon, több területen is, így a nők döntéshozatalban való részvételi arányát tekintve is Románia messze áll a jó példáktól.

Míg a tagországok parlamentjeiben a nők részvételi aránya 28,5 százalék, a román parlamentben ez az arány csupán 13,8 százalék. Valamivel jobb a helyzet a kormányzás, a végrehajtás terén, ahol 31,5 százalékban töltenek be nők miniszteri tisztségeket, de itt is messze elmaradunk például Svédországtól, Franciaországtól vagy Szlovéniától, ahol 47 százalék feletti a tárcavezető nők aránya” – tájékoztatott Biró Rozália. Elmondta, a magánszektor sem tükröz sokkal jobb helyzetet, hiszen a listázott, Romániában működő vállalatok vezetőtestületeiben a nők aránya csupán 11 százalék az EU-s 21 százalékos átlaghoz képest.

A helyhatósági választások közeledtével sem mondhatjuk, hogy valóban nyitott, egyenlőségre irányuló szándékot mutatnak a romániai politikai alakulatok. Meggyőződésem, hogy ennek mielőbb változnia kell, a közösség biztonságának, a személyek elvárásának sokkal hangsúlyosabban jelen kell lennie az érdekképviseletek programjaiban, és ehhez feltétlenül szükséges a nők bevonása a döntéshozó testületekbe, amit a férfikollégákkal közösen tudunk megvalósítani” – hangsúlyozta beszédében az RMDSZ Nőszervezetének elnöke.

A munkálatokat záró álláspont szerint az EPP Nőszervezete egységesen kiáll a politikai döntéshozatalban való egyenlő részvételi elv érvényesülése mellett, és arra kéri tagszervezeteinek politikai alakulatait, hogy támogassanak minden olyan kezdeményezést és eljárást, amely ezen elv megvalósulására irányul.

A mintegy 45 tagszervezetet átfogó EPP Nőszervezet a kollokvium keretén belül a 2015-ös tevékenységét is kiértékelte, melynek során hét elnökségi ülést, egy nyári akadémiát, és egy kongresszust szervezett meg, de emellett az Európai Néppártban négy munkacsoportban és két szakbizottságban is tevékenykedett EP-képviselői által. A Szervezet az elmúlt évben két állásfoglalást fogalmazott meg, Sürgősségi állásfoglalás a menekültjogi politikák tekintetében, illetve Állásfoglalás: a nők és a digitális szektor címekkel.