Biró Rozália: Erdély a teljes családnak legyen otthona

2016.10.31. |

Biró Rozália: Erdély a teljes családnak legyen otthona

„Az RMDSZ folytatja kitartó munkáját: olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol biztonságban tudjuk családunkat, mert van munkahely, lehet gyermeket vállalni és nevelni, és az időskorúak biztonságát sem fenyegeti veszély” – jelentette ki Biró Rozália Bihar megyei képviselőjelölt október 31-én, hétfőn felhívva a figyelmet a Szövetség választási programjának családcentrikus voltára, és egyben fővédnökként zárva az Építsünk idősbarát közösséget! elnevezésű, nyugdíjasokra figyelő októberi rendezvénysorozatot.

A családok alkotják a társadalmunk alapját, és egyben ők a magyar közösségünk alappillérei is. Ők azok, akik gyermeket vállalnak, magyarul taníttatják őket, itthon tervezik jövőjüket, idős korukat pedig szintén itthon, Erdélyben szeretnék megélni. Ehhez viszont meg kell adnunk azt az anyagi biztonságot, a jólétet, amit a családok minden tagja megérdemel” – fogalmazott a képviselőjelölt.

Biró Rozália az elmúlt 4 év szenátori tevékenységében kiemelt figyelmet fordított azon törvénymódosításokra, amelyek a családok problémáinak megoldását szolgálták. Október folyamán fővédnöke volt az RMDSZ Bihar Megyei Nőszervezete által kezdeményezett Építsünk idősbarát közösséget! elnevezésű rendezvénysorozatnak, amelynek keretében mintegy 7000 magyar nyugdíjas számára szerveztek ingyenes orvosi vizsgálatokat, gyógytornát, színházi előadásokat, kirándulást, valamint telefonos és személyes felköszöntéssel kedveskedtek az ezüsthajúaknak. „Az országban évről évre romlik az idősek helyzete, mivel a nyugdíjpontok értéke elenyésző mértékben növekszik, nem igazodik az árdrágításokhoz” – mutatott rá a képviselőjelölt, majd hozzátette: „közösségünk minden becsülettel dolgozó polgára megérdemli, hogy biztos, tisztességes megélhetést jelentő nyugdíjjal rendelkezzen élete végéig. Teljes mértékben jogos az elvárás, hogy egy végigdolgozott életút nyomán az időskort is elfogadó, szeretetteljes, tisztes anyagi helyzetben töltsük. A Szövetség kiemelt fontosságúnak tartja az idős emberek igényeit, és azért harcol, hogy minden dolgozó magyar embernek legyen majd értékálló, biztos nyugdíja, és ez által békés öregkora.”

A képviselőjelölt továbbá elmondta: „aggodalomra ad okot az a tény, hogy sokak számára anyagi megterhelést jelent a gyermeknevelés. Ennek leküzdése érdekében Szövetségünk olyan adózást szorgalmaz, amely két gyermek után 4, három gyermek után 6, négy vagy több gyermek után pedig 8 százalék jövedelemadó-kedvezményben részesíti a családokat, és emellett valamennyi közköltség áfájának csökkentését kezdeményezi. Úgy véli, erős parlamenti képviselettel jelentős előrelépéseket tehetnek a családok jólétének biztosítása céljából. Egyik legfontosabb célkitűzése a minimálbér radikális emelése lesz, négy év alatt 1250 lejről 2000 lejre, oda hatva, hogy azon erdélyi magyarok, akik ma a szegénység határán vannak, munkájuk és közösségi értéket teremtő cselekedeteik eredményeként elfogadható anyagi körülmények között éljék mindennapjaikat.