Biró Rozália: független intézmény figyelje az emberi jogok tiszteletben tartását

2015.12.10. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Biró Rozália: független intézmény figyelje az emberi jogok tiszteletben tartását

A képviselőház munkaügyi, egészségügyi és emberjogi bizottságai a héten egyhangúlag jóváhagyták azt a Biró Rozália RMDSZ-es szenátor által kezdeményezett törvénytervezetet, amely a fogyatékossággal élő személyek jogaira vonatkozó ENSZ-egyezmény gyakorlatba ültetésére teremt lehetőséget. A keretegyezmény, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete 2006-ban fogadott el New York-ban, Románia pedig 2010-ben ratifikált, elsődleges célja a fogyatékossággal élő személyek számára biztosítani minden emberi jogot és alapvető szabadságot.

A sikeres gyakorlatba ültetéshez egy olyan független monitorizáló és ellenőrző testületet kell létrehozni, amely a parlament alárendeltjeként követi és ellenőrzi, hogy a sérült személyek jogait tiszteletben tartsák minden olyan intézményben, ahol ezen személyek szabadságjogai korlátozottak (kórházak, pszichiátriai intézmények, beteggondozó központok, stb.)” – hangsúlyozta Biró Rozália. Elmondta, a törvénytervezet elkészítéséhez nagymértékben hozzájárult annak az országos felmérésnek az eredménye, amelyet az Országos Jogi Kutatóközpont készített az elmúlt egy év folyamán, és amely közel 14 ezer aláírást gyűjtött össze egy független tanács létrehozására.

Meggyőződésem, hogy az emberjogok és ezen belül a fogyatékossággal élő személyek jogainak tiszteletben tartására kiemelt figyelmet kell fordítanunk, és egy független testület létrehozása, amely ha szükséges, jogi kivizsgálást is kezdeményezhet, elengedhetetlen láncszemet jelent ebben a folyamatban” – nyilatkozta Biró. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.